Финанси
|Компании
|Енергетика
|Икономика
|Слаба реколта вдигна цената на гръцкия зехтин
С 15% поскъпва зехтинът в Гърция заради слабата маслинова реколта и високите разходи на производителите. Увеличава се и цената на млечните продукти в южната ни съседка.
Покачване на цените на част от хранителните стоки показва проучване на Съюза на потребителите. До края на юли в повечето магазини качественият кашкавал в търговската мрежа ще е с 33% по-скъп, зехтинът с 15%, млечните продукти- с 8%. Цената на различните видове мармалад също се покачва с 20%, съобщава БНР.
При зехтина поскъпването е поради завишени разходи за производство и липсата на достатъчно маслини в следствие на градушките, обясняват производителите. Опозицията за пореден път поиска таван на цените на стоките от първа необходимост.
Правителството в Атина продължи до края на годината мярката "кошница на потребителя" като част от хранителните стоки задържат досегашното ниво на цени, но това не се отразява на семейния бюджет, казват в допитване гърците.
Заради високите цени на хранителните стоки обаче се покачват и цените в заведенията.
Ключови думи
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.