Слаба реколта вдигна цената на гръцкия зехтин

Слаба реколта вдигна цената на гръцкия зехтин

С 15% поскъпва зехтинът в Гърция заради слабата маслинова реколта и високите разходи на производителите. Увеличава се и цената на млечните продукти в южната ни съседка.

Покачване на цените на част от хранителните стоки показва проучване на Съюза на потребителите. До края на юли в повечето магазини качественият кашкавал в търговската мрежа ще е с 33% по-скъп, зехтинът с 15%,  млечните продукти- с 8%. Цената на различните видове мармалад също се покачва с 20%, съобщава БНР.

При зехтина поскъпването  е поради завишени разходи за производство и липсата на достатъчно маслини в следствие на градушките, обясняват производителите. Опозицията за пореден път поиска таван на цените на стоките от първа необходимост.

Правителството в Атина продължи до края на годината мярката "кошница на потребителя" като част от хранителните стоки задържат досегашното ниво на цени, но това не се отразява на семейния бюджет, казват в допитване гърците.

Заради високите цени на хранителните стоки обаче се покачват и цените в заведенията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ