Финанси
|Компании
|Енергетика
|Икономика
|Производството на сурово мляко в ЕС расте, у нас намалява

Фермите в Европейския съюз са произвели приблизително 160,8 милиона тона сурово мляко през 2023 г. Това бележи ръст на производството с 0,8 милиона тона в сравнение с количествата през 2022 г. и с 15,8 милиона тона в сравнение с 2013 г. Това показват данните на Евростат, оповестени днес.
По-голямата част от суровото мляко, произведено през 2023 г., е доставено на мандрите (149,3 милиона тона) и е използвано за производството на редица пресни и промишлени млечни продукти.
Редица фактори могат да повлияят на годишните добиви на мляко от млечни крави, включително структурата на млекодайното стадо. В ЕС средният годишен добив на мляко продължава да нараства, достигайки 7791 кг на млечна крава през 2023 г., като най-висок е в Естония (10 728 кг на крава) и Дания (10 400 кг на крава), а най-нисък в България (3591 кг на крава) и Румъния (3425 кг на крава).
В България през миналата година са били произведени общо 815 770 тона сурово мляко спрямо 868 600 тона през 2022 г., показват данните на Евростат.
През 2023 г. мандрите в ЕС са произвели 22 милиона тона мляко за пиене и 7,8 милиона тона подкиселени млечни продукти (като кисело мляко).
По-голямата част от млякото обаче се е използвало за производство на сирене и масло. По-конкретно, 58,2 милиона тона пълномаслено мляко и 17,4 милиона тона обезмаслено мляко са използвани за производството на 10,6 милиона тона сирене. Други 45,4 милиона тона пълномаслено мляко са използвани за производството на 2,3 милиона тона масло.
Германия е най-големият производител на мляко за пиене в ЕС, като представлява 19 на сто от общото производство в ЕС. Освен това страната води класацията за производител на кисели млечни продукти (27 на сто), масло (20 на сто) и сирене (22 на сто).
Испания е на второ място по производство на мляко за пиене с 15 на сто от общото производство на ЕС, следвана от Франция (13 на сто). Нидерландия е вторият по големина производител на подкиселени млечни продукти (17 на сто), следвана от Полша (10 на сто).
Франция е вторият по големина производител както на масло, така и на сирене (18 на сто от общото производство на ЕС за всеки продукт). Ирландия е на трето място по производство на масло (13 на сто), докато Италия е трета по производство на сирене (13 на сто), сочат още данните на Евростат, цитирани от БТА.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Бизнес перспективи: Балкански еднорози - колко са стартъпите с оценка от над $1 млрд. в региона?
Компании |Пощите на Хонконг спират доставката на пратки в САЩ
Бизнес |Кой "за", кой "против": коментарите на политиците преди вота на недоверие
Политика |Тръмп планира да убеди над 70 държави да изолират икономиката на Китай
Икономика |HR екипът на Технополис и Практикер получи четири отличия на Годишните HR награди на БАУХ 2024
ПР и събития | Advertorial |Застаряващото население е факт. Работодателите трябва да се адаптират
Next level HR 2025 |Новата дигитална реалност и как бизнесът се справя с нея
Next level HR 2025 |„Не“ на глупавите правила
Мениджмънт |Как една маркетингова грешка се превърна в бизнес за $1 милион
Маркетинг |Европа има нов крал на лукса: Пазарната оценка на Hermès изпревари тази на LVMH
Компании |На днешната дата, 16 април. Рождениците днес
На днешната дата |Цитат на деня
Цитат на деня |Въпросът, който Джеф Безос обича да задава на интервю за работа
Мениджмънт |ADVERTORIAL

HR екипът на Технополис и Практикер получи четири отличия на Годишните HR награди на БАУХ 2024

10 години Hub Ahead: За предизвикателствата, които правят разликата и новата реалност за брандовете

Коментари
Няма въведени кометари.