Финанси
|Компании
|Енергетика
|Икономика
|Световното търсене на шоколад се срина, въпреки падащите цени на какаото

Производителите на шоколад отчитат спад в търсенето на своите продукти, въпреки падащите цени на какаовите зърна и замяната на суровините с по-евтини растителни алтернативи, съобщава Bloomberg.
Според експерти, въпреки скорошното намаляване наполовина на фючърсите на какаото от пика им през декември, шоколатиерите продължават да работят със запаси, купени от времето на пика. В резултат на това, с очаквания спад на цените на какаовото масло със 75% през 2025 г., преработването на какаови зърна стана нерентабилно, в сравнение с използването на други растителни аналози. Според изследователската фирма Circana, продажбите на шоколад в Северна Америка са спаднали с 21% на годишна база.
Както отбеляза Джулия Бух, старши анализатор в холандската кооперативна банка Rabobank, индустрията навлиза в „нова нормалност“ с високи разходи, което изисква от участниците на пазара непрекъснато да се адаптират. Комбинацията от скъпи традиционни сладкиши и по-евтини заместители на какао създава несигурност за дългосрочната прогноза за глобалното търсене на какаови зърна, казват експерти.
През пролетта популярността на дубайския шоколад предизвика глобален недостиг на шамфъстък и рязко покачване на цените, съобщи Financial Times. Цената на ядките от шамфъстък скочи от 7,65 долара на 10,30 долара за паунд за една година, според търговеца на ядки CG Hacking.
Компанията отбеляза, че преди бума на шоколада от Дубай не е имало излишък от шамфъстък на пазара и когато се появи новият десерт, шоколатиерите изкупиха „всяко зърно, което можеха да намерят“, оставяйки другите купувачи в недостиг.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.