Музей на отвратителната храна: Културен шок в чинията

Музей на отвратителната храна: Културен шок в чинията

Ако за повечето хора идеята за козе сирене, пълно с живи ларви, представлява истински ужас, то в Сардиния това е традиционен деликатес, който е широко разпространен в района допреди 20-на години - през 2002 г. е забранен от ЕС, тъй като не отговаря на европейските регулации за безопасност. 

Над 80 подобни кулинарни "ужаси" могат да се видят в един забележителен и необичаен музей, ситуиран в Малмьо, Швеция, и е познат като Музей на отвратителната храна. Мястото отваря врати през 2018 година и събира разнообразни ястия и деликатеси, които се смятат за потресаващи, но пък са тредиционни за някои народи.

За щастие обаче основателят на музея е помислил за всичко - ето защо на входа всички посетители получават торбичка за повръщане - все пак става дума за доста необичайно преживяване. Любопитно е да отбележим, че някои експонати могат да се опитат или помиришат, което пък е интересна възможност за по-смелите.

Малко повече за експонатите 

Музеят на отвратителната храна събира ястия и деликатеси от цял свят, които са странни и дори отблъскващи. Ако сте чувствителни на тема храна, не е зле да си приготвите една торбичка.. за всеки случай. Сред ястията и деликатесите е както casu marzu (сиренето с живи лаври), така и surströmming, което е традиционно шведско ястие - ферментирала херинга, която има ужасна мирима, която несъмнено предизвиква бърза употреба на торбичката за повръщане.

Сред експонатите може да се види печено морско свинче и смути от жаби, които е традиционни за Перу, като е важно да се отбележи, че интересната напитка се използва по-скоро с лечебни цели. В музея посетителите могат да видят китайско вино с ембриони на мишки, плодът дуриан, познат със своята остра миризма... И какво ли още не!

Каква обаче е целта на музея?

Естествено, основната задача на Музея на отвратителната храна не е да накара посетителите да се чувстват зле. Всъщност тази нова институция има образователна и културна мисия.

Музеят показва нагледно, че отвращението е културно обусловено - с други думи, това, което е ужасяващо за нас, е нормално за други - и обратното. По този начин институцията провокира приемствеността между различните култури и  насърчава любопитството на посетителите към непознатото.

Музеят на отвратителната храна насърчава хората да изследват кулинарния свят и да преобърнат представите си за това какво е годно за ядене и какво - не.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Снаряд избухна над кортежа и охраната на вицепрезидента Джей Ди Ванс в Калифорния
Зеленски не харесва Будапеща като място за среща на върха с Путин, но би присъствал
Дигиталното евро – новата основа на европейската финансова инфраструктура
„Файненшъл таймс“: Тръмп е призовал Зеленски да приеме условията на Путин за край на войната
Шефът на НСИ: Над 41% е натрупаната за 5 години инфлация
Страните от ЕС се споразумяха постепенно да прекратят вноса на руски газ до 1 януари 2028 г.
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 20 до 26 октомври
Григор Димитров загуби пет позиции в световната ранглиста по тенис за мъже