От Изтока до Запада: Чаят като културен код

От Изтока до Запада: Чаят като културен код

Макар на Балканите топлата чаша с чай да се асоциира по-скоро със студеното време и настинките, то на много места по света тази напитка има своя "традиция", включително различни ритуали, които трябва да се спазят както при приготвянето, така и при сервирането. 

Англичаните например имат своя специален "следобеден чай", който се поднася с малки сладки и солени вкусотии; всеизвестна е и "чаената церемония" в Япония, която завладява сетивата; а в Турция чаят се консумира може би много повече, отколкото кафените напитки. 

Как приготвянето на чай е застъпено в различните култури по света и какво всъщност го прави толкова специално?

Чаената култура в Китай

Смята се, че популярността на чая като ароматна и освежаваща (в някои случаи и лечебна напитка) тръгва от Китай. Чаената култура в тази страна включва отглеждането на чая, брането на листа, приготвянето на напитката, сервирането, консумацията - или казано накратко - целият път на чая от растението до чашата.

Тази дъхава напитка е ключова част от идентичността на китайската общност. Чаят е ценен в Китай още от 2000 г. пр.н.е., като в самото начало се използвал за медицински цели (като лекарство), а в послествие започва да се консумира за освежаване и тонизиране. 

Напитката обаче се превръща в символ на хармония, баланс и вътрешен мир около времето, в което династиите Тан и Сун управляват страната. Именно тогава приготвянето на чай се превръща в "свещен ритуал". 

Японската чаена церемония

От Китай любовта и почитанието към чая се пренася в Япония и Корея, където приготвянето на напитката също се превръща в истинско изкуство.

В "Страната на изгряващото слънце" се извършва специална церемония, при която матча (фино смлян прах от листа на зелен чай) се приготвя и поднася. Чаената церемония включва използването на специална чаена купа, бъркалка от бамбук, лъжичка за чай и плат за почистване на четката. 

В Япония не само домакинът има ключова роля за приготвянето на чай - гостът също трябва да покаже своето уважение към напитката, като това предимно се изразява в поклони, благодарности и внимание към всеки един детайл. 

Японската чаена церемония дава възможност на човек да забави темпото, да се отдаде на настоящето и да се наслади на връзката с останалите хора и природата. Приготвянето на чай е част от японската философия wabi-sabi, според която красотата е в простотата и несъвършенството. Именно простичкото пиене на чай, споделено с приятна компания, всъщност прави напитката толкова специална и значима.

Английският следобеден чай

Макар да не изглежда толкова тържествено, английската традиция, свързана с пиенето на чай следобяд, също има своите особености, като някои от "ритуалите" са наследници на азиатските култури.

Обикновено напитката се поднася и консумира между 15:30 и 17:00 ч. следобед, като с заедно с нея се сервират също десертчета и сандвичи. Традицията се заражда около 1840 г. в средите на аристокрацията и има ролята на "мост" между обяда и вечерята - познато у нас като "следобедна закуска" - което отново дава повод за събиране със семейство и приятели.

Разбира се, в английската чаена традиция чаят не се пие само следобед, но и през всяко останало време на деня - следобедният чай обаче си остава емблематичен за Обединеното кралство. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ