Програмирани сме да приемаме мазни храни и алкохол

Програмирани сме да приемаме мазни храни и алкохол

Програмирани сме да приемаме мазни храни и алкохол

За разлика от азиатците западняците са генетично програмирани да приемат мазни храни и да пият алкохол в по-големи количества, сочи ново изследване на шотландски учени от университета Абърдийн, цитирано от Би Би Си.

Апетитът и жаждата се контролират от генен превключвач. Чрез него избираме храните и напитките, които да приемаме, и ако е твърде активен, харесваме повече мазните ястия и алкохола.

Според Алистър Маккензи, ръководител на проучването, при азиатците превключвачът е по-слаб, отколкото при европейците. Съответно те посягат по-рядко към мазните храни. Това обаче не означава, че са презастраховани. Ако се адаптират към западната култура, азиатците ще бъдат сполетени от същия проблем.

Според изследователите причините се кореният в живота, който ранните европейци са водели. Преди години млечните продукти и алкохолът са били основни източници на калории през зимните месеци и съответно – жизненоважни за оцеляването. По онова време отрицателният ефект от тях е бил несъществен поради простата причина, че хората рядко са живели повече от 30-40 години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ