Плюсове и минуси от пиенето на кафе

Плюсове и минуси от пиенето на кафе

Вероятно повечето от вас обичат да започват сутринта с чаша топло и вкусно кафе. Освен, че действа ободряващо, то има и един куп полезни свойства. За съжаление и негативите не са малко.

Ето плюсовете и минусите от пиенето на кафе:

ПЛЮСОВЕ

Кафето съдържа антиоксиданти, витамини и минерали, както и няколко хранителни протеини.

Изследванията показват, че неговата консумация намалява риска от някои заболявания. Например:

- Паркинсон;

- Алцхаймер;

- Тип 2 диабет;

- Камък в жлъчния мехур;

- Рак – на устата, хранопровода и гърлото;

- Пристъпи на астма;

- Аритмия;

- Инфаркт;

- Цироза на черния дроб;

- Увеличава ефективността на определени обезболяващи. Действа като стимулант.

Кафето е полезно и за вашата градина – употребяваните зрънца са от полза за много растения, добавя азот към почвата.

Ползи за жената: при жените, които пият поне 5 кафе чаши на ден, рискът да хванат рак на гърдата ER- е 57 процента по-малко вероятен в сравнение с онези, които приемат по по-малко от 1 на ден. С напредъка на годините при жените, пиещи кафе в големи дози, рискът да се разболеят от какъвто и да било рак на гърдата е 20 процента по-малък.

Ползи за мъжа: при мъжете, които пият по 6 чаши кафе на ден, рискът да развият най-смъртоносния вид рак на простата, е 60 процента по-малък в сравнение с онези,които не пият кафе. Шансът да развият която и да е форма на това заболяване е с 20 процента по-нисък. При мъже, които пият по 1-3 чаши на ден, шансът да развият най-смъртоносния вид рак на простатата, е 30 процента по-малък.

МИНУСИ

Макар и кофеинът да има положителен ефект, прекомерната му консумация може да има и негативни ефекти. Те включват:

- Промяна в навиците на спане;

- Слухови халюцинации;

- Намалява абсорбацията на някои витамини и минерали, като магнезий, цинк и желязо;

- Може да увеличи кръвното налягане;

- Като диуретик може да доведе до дехидратация и загуба на витамин B и C, както и на калций, желязо и цинк;

- Зацапва зъбите;

- Може да предизвика стомашни киселини.

Печенето на зърната: кафето съдържа стотици съставки, някои от които се появяват вследствие на процеса на печене. Сред карцерогените, получили от високите температури, откриваме пиримидин, полициклични ароматни въглеводороди и катрани.

Кафето е сред дърветата, които се обработват силно с пестициди.

Средно количество кофеин в една чаша (в мг).

От машина с филтър – 115-175

Еспресо – 100

Варено – 80-135

Инстантно – 65-100

Безкофеиново, варено – 3-4

Безкофеионово, инстантно – 2-3

Източник: Обекти

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Дина Темелкова е Мениджър на годината 2025
На днешната дата, 11 ноември. Започват „Вълчите празници”, имен ден празнуват Мина, Минчо, Виктор, Виктория
Учени откриха бактерии, които ядат пластмаса в океана
За последно: Милиардерът Уорън Бъфет ще дари 1,35 млрд. долара за благотворителност, преди да се оттегли
Сирия се присъединява към водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“
Италианската кухня може да стане част от световното културно наследство на ЮНЕСКО
САЩ призовават съюзниците от НАТО да спрат да купуват руска енергия
София влиза за първи път в престижна класация на PwC за европейските имотни пазари