Плюсове и минуси от пиенето на кафе

Плюсове и минуси от пиенето на кафе

Вероятно повечето от вас обичат да започват сутринта с чаша топло и вкусно кафе. Освен, че действа ободряващо, то има и един куп полезни свойства. За съжаление и негативите не са малко.

Ето плюсовете и минусите от пиенето на кафе:

ПЛЮСОВЕ

Кафето съдържа антиоксиданти, витамини и минерали, както и няколко хранителни протеини.

Изследванията показват, че неговата консумация намалява риска от някои заболявания. Например:

- Паркинсон;

- Алцхаймер;

- Тип 2 диабет;

- Камък в жлъчния мехур;

- Рак – на устата, хранопровода и гърлото;

- Пристъпи на астма;

- Аритмия;

- Инфаркт;

- Цироза на черния дроб;

- Увеличава ефективността на определени обезболяващи. Действа като стимулант.

Кафето е полезно и за вашата градина – употребяваните зрънца са от полза за много растения, добавя азот към почвата.

Ползи за жената: при жените, които пият поне 5 кафе чаши на ден, рискът да хванат рак на гърдата ER- е 57 процента по-малко вероятен в сравнение с онези, които приемат по по-малко от 1 на ден. С напредъка на годините при жените, пиещи кафе в големи дози, рискът да се разболеят от какъвто и да било рак на гърдата е 20 процента по-малък.

Ползи за мъжа: при мъжете, които пият по 6 чаши кафе на ден, рискът да развият най-смъртоносния вид рак на простата, е 60 процента по-малък в сравнение с онези,които не пият кафе. Шансът да развият която и да е форма на това заболяване е с 20 процента по-нисък. При мъже, които пият по 1-3 чаши на ден, шансът да развият най-смъртоносния вид рак на простатата, е 30 процента по-малък.

МИНУСИ

Макар и кофеинът да има положителен ефект, прекомерната му консумация може да има и негативни ефекти. Те включват:

- Промяна в навиците на спане;

- Слухови халюцинации;

- Намалява абсорбацията на някои витамини и минерали, като магнезий, цинк и желязо;

- Може да увеличи кръвното налягане;

- Като диуретик може да доведе до дехидратация и загуба на витамин B и C, както и на калций, желязо и цинк;

- Зацапва зъбите;

- Може да предизвика стомашни киселини.

Печенето на зърната: кафето съдържа стотици съставки, някои от които се появяват вследствие на процеса на печене. Сред карцерогените, получили от високите температури, откриваме пиримидин, полициклични ароматни въглеводороди и катрани.

Кафето е сред дърветата, които се обработват силно с пестициди.

Средно количество кофеин в една чаша (в мг).

От машина с филтър – 115-175

Еспресо – 100

Варено – 80-135

Инстантно – 65-100

Безкофеиново, варено – 3-4

Безкофеионово, инстантно – 2-3

Източник: Обекти

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ