Доц. Гломб: До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази отново с "Омикрон"

Доц. Гломб: До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази отново с Омикрон

Доц. Гломб: До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази отново с "Омикрон"

До 40% е рискът преболедувал или ваксиниран да се зарази отново с "Омикрон". Това заяви в ефира на NOVA NEWS вирусологът доц. Любомира Гломб.

"За щастие предхождащият имунитет, особено този от ваксина, успява да пази от тежко боледуване и влизане в болница", допълни тя и припомни, че "Омикрон" е доминиращият вариант у нас. Той е много заразен и заобикаля имунитета. 

По думите на вирусолога безсимптоният период доста се е съкратил, инфекцията с новите варианти "лекичко се измести в по-горните дихателни пътища, затова PSR-тестовете на втория-третия ден вече могат да бъдат положителни. За антигенния тест е много характерно, че за варианта "Омикрон" има закъснение на позитивиране с 3-4 дена", посочи Гломб.

По нейни думи вълните, предизвикани от "Омикрон", се характеризират с бързо нарастване, като ракета, на позитивните случи и после бързо спадане. Тя не се нае с прогнозира как ще се развие вирусът, но подчерта, че е важно да се следи как вървят мутациите и имунизационния процес. 

Доц. Гломб коментира и мерките срещу вируса. "Не е нужна министерска заповед, за да си мием ръцете. Особено в затворени помещения е добре да се носи маска. Сега вече има и наредба за това. Нека се носи, защото заболяемостта в София наближава 500 човека на 100 хиляди, това не е малка цифра". 

За изключението за персонала в заведенията за хранене, посочени в наредбата за носене на маски в София, каза: "И мен ме учуди това нещо. Явно са имали епидемиолозите, икономистите, политиците някакви съображения да го сложат. Не бих го коментирала, защото не зная съображенията им защо е така".

Според нея трябва да се носят маски навсякъде в затворено помещение, където не може да се поддържа по-голямо разстояние между хората и трудно се проветрява. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ