„Болест на хладилника” тормози варненци

„Болест на хладилника” тормози варненци

Бум на заболели от чревна инфекция във Варна отчетоха епидемиолозите след като за една седмица регистрираха 9 случая на така наречената „болест на хладилника” срещу едва 5 за последните 3 години. Йерсинозата е чревна инфекция, която по принцип се среща доста рядко. Характеризира се с висока температура, диария, болки в ставите и втрисане.

„Човек не може да бъде източник на заразяването. Най-често се разпространява в този есенно-зимен период. От 1 до 7 дни е инкубационният период. Човек не е източник и имунитета, който се придобива е траен”, обясни за bTV Миглена Коларова, гл. инспектор в РЗИ-Варна.

Болестта се причинява от консумация на неизмити плодове и зеленчуци или при неправилното им съхранение в хладилника, тъй като бактерията се развива при ниски температури.

„В хладилника трябва да се прибират подсушени продуктите, не трябва да влизат влажни”, съветва Стоянка Арнаудова, гл. инспектор към ОДБХ-Варна.

Специалистите съветват също да се поддържа много добра хигиена в хладилника.

„Най-правилно продуктите в хладилника да се съхраняват разделно. Готовите за консумация храни трябва да бъдат на отделен рафт от тези, които тепърва им предстои кулинарна обработка”, казва още Арнаудова.

При нелекуване навреме йерсинозата може да усложни състоянието на пациента и да доведе до апендицит или артрит.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ