Ракия-фест събира производители от цял свят в НДК

Ракия-фест събира производители от цял свят в НДК

Производители от цял свят на ракия и други високоалкохолни напитки представят отбрана продукция на втория Balkan Rakia Fest, който се провежда до 26 октомври в зала 6 на НДК, София. До неделя посетителите на изложението имат възможност да опитат много нови марки и вариации на познати продукти, както и да присъстват на пет премиери за страната.

Интерес представляват турските анасонови ракии, които отлежават поне три години. Техните съседи от Гърция предлагат медено узо, при което за втората дестилация казаните се мажат от вътрешната страна с пчелен мед.

Пчелният продукт е акомпанира и на още един продукт – ябълкова ракия от Сърбия, която след дестилирането се смесва с био-мед. Производителят твърди, че на сутринта от нея никак не боли глава.

Главоболия, но от друг вид, са причината за нова лимитирана серия българска ракия – преди десет години данъчните запечатали един резервоар с дестилат за някакви нарушения и чак сега винпрома е получил право да отвори вече забравената продукция. Резултата бил толкова впечатляваш, че решили дори да кръстят ракията на агенцията по приходите - НАП.

Пак с държавни органи, но зад океана, е свързано производството на единствения по рода си ликьор от листа на кока. Листата се добиват в Боливия и се транспортират под военна охрана до Амстердам, където се произвежда алкохола и се добавят общо 36 билки и подправки, за да се получи тонизиращия ликьор.

Както е известно, годините на отлежаване в различни видове бъчви, са важни за алкохолните питиета, но български производител дава друг поглед към календара, като предлага седем вида плодови ракии – по една за всеки ден от седмицата. Препоръката за уикенда е дюлева и мирабелова (прави се от вид френски жълти сливи)

Съседна Сърбия се слави с региона в Европа, където се добиват най-много диви червени и тъмни плодове и съвсем естествено нейните представители на феста се хвалят с къпинова и малинова ракия. Те са бистри, за разлика от боровинковата, при която в дестилата се киснат сини боровинки.

Зелени орехчета са в основата на традиционна италианска семейна рецепта за ликьор, в който вино и винен дестилат извличат всичките аромати на пресните малки орехчета. Наздраве и нека високите градуси са в настроението!

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ