1500 села в Испания обявени за продажба

1500 села в Испания обявени за продажба

1500 изоставени и близки до изчезване села в Испания са обявени за продажба, съобщи испанския вестник EL PAIS. Стойността на някои от тях е под цената на нов апартамент в София, става ясно от конкретни примери, посочени от вестника. Цените са ниски, защото над 70% от селищата се нуждаят от реконструкция. Например, селце в регион Понтенова се предлага за 62 000 евро. То се състои от 6 постройки, има собствен водоизточник и 13 000 кв. м. земя. Нуждае се от ремонт, но главната сграда в центъра с площ от около 140 кв. м. е в много добро състояние, се казва в една от офертите. Има и уточнение: стойността за ремонт на всяка от къщите е между 5 и 40 хил. евро.

Селцето Есблада в провинция Тарагона, състоящо се от 14 къщи, пък е обявено за 280 000 евро, с опция за договаряне.

За 380 000 евро се продава необитаемото село Аламеда, в Сеговия. Общата площ на постройките в него, нуждаещи се от ремонт е 1800 квадратни метра. Има канализация и водопровод, но трябва да се прекара електричество. Като бонус е посочено, че са издадени разрешителни за построяване на 6 нови къщи в него.

Засилен интерес към покупката на цели села се наблюдава както сред испанците, така и сред много чужденци, отбелязва EL PAIS. Повечето такива сделки се сключват от американци, германци и французи, които са привлечени от плодородната земя и възможността да се развива селскостопанска дейност.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ