2013 – една от най-топлите в историята

2013 – една от най-топлите в историята

2013 – една от най-топлите в историята

2013 ще влезе в статистиката на метеорологията, като седмата най-топла година, откакто се правят измервания от 1850 г. насам. Такава прогноза огласи Световната метеорологична организация на ООН, предадоха световните агенции.

Представители на организацията обявиха предварителна прогноза за настоящата година на база измерванията за първите девет месеца от нея, сравнени със същия период на 2003 г. Данните бяха огласени на среща на ООН за климата във Варшава.

Отново сме свидетели на тенденция към екстремни температури и изключително мощни бури като тайфуна Хайян във Филипините, коментира Мишел Жаро, генерален секретар на организацията по време на срещата във Варшава. Като климатични аномалии, белязали настоящата година той посочи още рекордно горещите вълни в Австралия, наводненията в Европа и Африка. Япония е регистрирала най-топлото си лято досега.

Проучванията на организацията показват, че средните глобални температури на повърхността на земята и океана са с 0,48 градуса по-високи от средните за периода 1961 - 1990 г.

„Всички най-топли години, регистрирани досега, са след 1998 г., а най-студените години сега са по-топли от най-горещите такива преди 1998 г.“, обясни Мишел Жаро. Вече е неизбежно времето да става все  по-топло вбъдеще заради нарастването на парниковите газове в атмосферата, смята Жаро.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ