8000 обаждания за разпознаване на откритото в Гърция русо момиченце

8000 обаждания за разпознаване на откритото в Гърция русо момиченце

8000 обаждания за разпознаване на откритото в Гърция русо момиченце

Гръцката фондация „Усмивката на детето”, която пое грижите за 4-годишното русо момиченце, открито в ромски катун в Гърция, е получила над 8000 обаждания за разпознаване на самоличността на момичето от множество държави, съобщава Би Би Си.

Хиляди семейства по света, научили за случая, са обнадеждени, че изчезналите им деца може да бъдат открити живи и здрави, посочва британската обществена медия. Например семейството на 21-месечния Бен Нийдъм от Шефилд, който е в неизвестност след семейна почивка на гръцкия остров Кос през 1991 г. Сестра му е заявила, че откриването на "русия ангел" е вдъхнало на нея и родителите й „огромна надежда”. Такава чувстват и сънародниците на семейство Нийдъм Кейт и Гари Маккан, чиято тригодишна дъщеря Маделейни е изчезнала в Португалия през 2007 г. 

Появи се и версия, че детето е било купено за 500 евро от българска майка, предаде Нова телевизия, позовавайки се на гръцки медии. 

Гръцката полиция поиска помощ от Интерпол за установяване на самоличността на откритото в ромско семейство край град Лариса русо момиченце със сини очи и бяла кожа, назовавано от ромите Мария. Наблюдатели свързват външния вид на Мария със Северна и Източна Европа. Гръският полицейски директор Костас Янопулос асоциира произхода й със Скандинавия, посочва "Дейли Мейл"Полицията ще разпространи снимки на двамата роми, похитили и отглеждали момичето. Смята се, че публикуването на данните ще помогне за изясняването на случая. Двамата роми, представили се за родители на детето, ще дадат показания пред следовател.

Органите на реда в Гърция са скептични за автентичността на голяма част от обажданията до фондацията, отправени от кандидати за родители, защото никога не е имало сигнал, че подобно дете е изчезнало.  Част от позвъняванията са били от САЩ, Швеция, Франция, Канада, Полша. Една от основните версии, по които работи полицията, е, че детето е с биологични родители от България. На два пъти това са признали и ромите, отгледали Мария. Освен това България се смята за една от страните, които "държат" бизнеса с покупко-продажбите на бебета в Гърция. Разследва се международен канал за трафик на деца.

Тази сутрин случаят привлече още внимание, след като гръцката телевизия "Алфа ТВ” разпространи два шокиращи аматьорски видеозаписа на ромското семейство. В тях се вижда как детето е било карано да танцува под ритъма на ромска музика и кючеци, въпреки че видимо не му е приятно. На първия запис Мария е на около годинка и е с биберон в уста. В него косата й е по-тъмна, което потвърждава версията, че е била боядисвана, за да не бие на очи разликата във външния й вид и този на хората, представящи се за нейни родители. Във втория запис, заснет преди три седмици, Мария отново танцува. (Снимката тук е кадър от него.) От фондация "Усмивката на детето" твърдят, че в клиповете се вижда, че момиченцето е било третирано като "танцуваща мечка". Предполага се, че записите са били предоставени от роднини на ромската двойка, която е отглеждала момичето.

Гръцките разследващи са сигурни, че детето е било подлагано на експлоатация с цел събиране на пари чрез просия. Те твърдят, че семейството с 14 деца, където е било отглеждано, е получавало общо 8000 евро месечно социални помощи. Ромите, при които е живяла Мария, твърдят, че не са се отнасяли зле с нея - напротив, към нея имало специално отношения, защото била красива и различна от останалите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ