Италианската кухня може да стане част от световното културно наследство на ЮНЕСКО
ЮНЕСКО даде първото си положително техническо становище за италианската кухня като обект на световното културно наследство. Окончателното решение за вписването на италианската кухня в Списъка на нематериалното културно наследство на човечеството се очаква през декември, съобщи БНР.
Агенция АНСА предаде, че одобрението признава идентичността, социалната и културната стойност на италианските гастрономически традиции, предавани във времето. Окончателно решение ще бъде взето от Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО, който ще се срещне в Ню Делхи, Индия, от 8 до 13 декември. Ако техническата оценка бъде потвърдена, италианската кухня ще е първата в света, получила признание от ЮНЕСКО като цяло.
Номинационното досие е резултат от обширно проучване и документация, координирани от Министерството на културата и това на земеделието, в сътрудничество с водещи браншови асоциации. Цитиран е кураторът на досието - професор Пиер Луиджи Петрильо от римския университет "Луис Гуиди Карли", който казва, че "първоначалното одобрение не бива да създава илюзии, защото Междуправителственият комитет има възможността да преразгледа изцяло решението." Наред с него са и тези за швейцарския йодел, кубинския сон, японското оригами, антично кипърско десертно вино и "Страстите Христови" в Мексико.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.