Любопитният срив на туризма в Ибиса
Балеарските острови и преди всичко Ибиса се превърнаха в една от най-представителните икони на туристическата мощ на Испания. Ибиса приема милиони туристи всяка година, въпреки факта, че населението й едва надхвърля 150 000 жители. Това дори предизвика известно недоволство сред някои сектори и групи на острова, които поискаха по-контролиран туризъм. Е, въпреки всичко и за (отрицателна) изненада на хотелите и бизнеса, летният туризъм не пристига в Ибиса, както се очакваше. Улиците и плажовете все още кипят от живот, но прогнозите не се изпълняват, а магазините и ресторантите вече алармираха за осезаемата разлика в наплива от клиенти спрямо други лета, пише elEconomista.es. Какво се случва в Ибиса? Защо не идват туристи?
Общото впечатление за намаляване на броя на туристите в сравнение с миналогодишната кампания отговаря на „пазарна корекция“, според новия президент на Асоциацията на баровете, ресторантите и кафенетата на Ибиса и Форментера (Pimeef Restauration), Мигел Тур Коста, в изявления за EFE.
Мигел Тур искаше да бъде „доста предпазлив“, защото количествените анализи винаги се правят „след като сезонът приключи“, но все пак сподели чувствата си относно хода на лятото на острова: „Мисля, че пазарът се самонастройва. Има пазарна корекция, която ще засегне различните компании по различни начини“, каза той.
Ресторантите и фирмите страдат от това
„Periódico de Ibiza y Formentera“ публикува статия преди два дни, в която дадоха глас на хотелиерите и търговците, които са загрижени за значителния спад в техния оборот и в степента на заетост на техните заведения.
Екстремни температури, лош шанс или Олимпийските игри може да стоят зад този спад, но всичко показва, че основната причина е икономическа, както обяснява този местен вестник. Освен това те уверяват, че този спад в дейността засяга бизнесмените и работниците, тъй като според източници на изданието от сектора „те оцеляват през цялата година с това, което спечелят през лятото“.
Мигел Тур признава, че не разполога с конкретни данни, „мога да ги базирам на лична гледна точка и това, което виждам. И в този смисъл този сезон изглежда, че по-малко хора пристигат, отколкото в други, поради много различни причини и това прави разходите по-ниски“.
Той настоя, че е важно да се изчака до края на сезона, за да се направи „донякъде спокойна оценка на това как е минал“.
Представителят на сектора на баровете и ресторантите на Pimeef припомни пред агенция EFE, че това лято „големите спортни събития“ като Еврокупата или Олимпиадата са „именно в страни, които също са източници на туристи“, поради което могат да разчитат на туристи, спряли изборе си на тях заради близостта на дестинацията.
Цените се вдигнаха много
Мигел Тур припомни, че миналият сезон е бил „нетипично много добър, рекорден“ и посочи, че „пазарът се колебае, върви нагоре и надолу“. „И този сезон попада в рамките на това, което се вписва в нормален сезон, с неговите колебания, с неговите грешни очаквания“, настоя той и смята, че това не е „лош сезон“.
"Все още има много хора на острова, но може би нямаме същия оборот като миналата година. Сега, ако за да бъде добър сезон, трябва да сме наситени, ние сме зле, ние трябва да можем да работим добре, без да има прекомерни нива на пренасищане“, подчерта Тур.
Във връзка с възможния излишък на предлагане на острова, той подчерта, че че това е „междусекторен“ проблем за всички сектори: „Просто ако незаконното или дерегулирано предлагане беше премахнато, нещата биха били различни за всички“.
През първата си година като нов президент на Pimeef Restauración, Мигел Тур планира да продължи с проектите от последните години с две важни нововъведения: дигиталната фактура и намаляването в работно време, предложено от правителството, към което Pimeef вече взе позиция против и поиска приложението му да вземе предвид „различните сектори и случаи“.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.