3000 езика са застрашени от цифрова смърт

3000 езика са застрашени от цифрова смърт

3000 езика са застрашени от цифрова смърт

Над три хиляди езика са застрашени от цифрова смърт, смятат участниците в 3-тата Международна конференция „Езиково и културно разнообразие в кибепространството”. Събитието се провежда със съдействието на ЮНЕСКО в руския град Якутск, предаде ИТАР-ТАСС.

„Повече от половината от седемте хиляди езика по света не могат да разширят присъствието си в киберпространството. Затова те са застрашени от цифрово изчезване. Във връзка с това международната общност трябва да приложи всички усилия за запазването им”, смятат участниците в конференцията. 

По думите на заместник-генералния директор на ЮНЕСКО Енгида Гетачю, „главната отговорност за запазването на езиците е на семейството, а ЮНЕСКО трябва да съдейства за разширяване на културното разнообразие”.

„ЮНЕСКО винаги ще работи за това всяко дете да се образова на родния си език. Езикът определя кои сме ние, той е способът, чрез който мислим. Обучението на родния език както в училище, така и в университета, е крайно важно”, подчерта Гетачю.

В ЕС се отделят много малко средства за съхраняване на националните езици, алармира научния директор на френския Национален център за научни изследвания Жозеф Мариани.

„През 2014-2015 г. в държавите от ЕС се отделят само 4,5 млн. евро за езикови преводи. Иска ми се страните от Съюза да отделяха по-голямо внимание на цифровото съхранение на езиците. Необходимо е да се създаде единен бюджет и да се разширят връзките на научните центрове с ЮНЕСКО”, препоръча той. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ