Десетокласникът Енчо Мишинев спечели CodeIT 2014/2015

Десетокласникът Енчо Мишинев спечели CodeIT 2014/2015

Десетокласникът Енчо Мишинев от ямболската Математическа гимназия „Атанас Радев“ е големият победител на международното състезание по компютърно програмиране CodeIT. Това е 15-тото издание на събитието, организирано от българската софтуерна компания „Мусала Софт", както и четвъртото, което се провежда под патронажа на държавния глава на България.

Наградата на Енчо бе връчена лично от президента Росен Плевнелиев на церемония в Нов  български университет

Енчо Мишинев е в ТОП 10 на най-добрите състезатели по информатика в света и е носител на многобройни национални и международни награди. Сред тях са сребърен и златен медал от международни олимпиади по информатика. За своите заслуги в областта на състезателната информатика през миналата година Енчо Мишинев и неговият преподавател Антон Шиков получиха грамота „Джон Атанасов” от президента Росен Плевнелиев.

Втори в класирането бе Тодор Бончев, който бе поздравен от зам. Мин.-председателя и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. На трето място в тазгодишното издание на CodeIT е Ивайло Странджев, който бе отличен от ректора на Технически Университет – София професор Георги Михов.

CodeIT е най-елитният частен национален конкурс по информатика в България, както и най-старият частен конкурс по програмиране в света. Състезанието протича ежегодно в 6 задочни (провеждани online) и един финален присъствен кръг. Всеки задочен кръг представлява решаване на задачи от алгоритмичен или приложен характер, която се подготвя, тества и оценява от специално сформиран екип в „Мусала Софт” - CSLAB (Computer Science Laboratory). До големия финал достигат 12-те състезатели с най-добър резултат за сезона.

CodeIT се провежда без възрастови ограничения за участниците. Традиционно в престижното състезание участват ученици и студенти с интереси в състезателното програмиране. Много от тях са настоящи и бъдещи медалисти от международни олимпиади. Този факт превръща CodeIT не само в престижно състезание за програмиране, но и в демонстрация за силата на българската школа в информатиката. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ