Американски финансист предсказа кога ще настъпи краха на еврото

Американски финансист предсказа кога ще настъпи краха на еврото

Рискът от колапс на еврото е 90%, краят на единната европейска валута е съвсем близо. С такава прогноза излезе американският финансист Мартин Армстронг в интервю за Die Welt . Тази валута получи „родова травма”, още при създаването си и заради грешките, допуснати тогава, сега банковата система на ЕС е нестабилна, заявява още Армстронг.

Стойте по-далече от европейските държавни облагиции, които безнадеждно се обезценяват. Моят модел на изчисления предсказва крах на 1 октомври.”, твърди финансовият експерт.

Мартин Армстронг е доста известен в икономическите среди и мнозина се вслушват в мнението му. Той предсказа навремето „Черния понеделник” на пазара на акции в САЩ през 1987 г. сриването на Nikkei през 1989 г., а също и фалита на Русия през 1998 година. Моделът на Армстронг, въз основа на който той прави прогнозите си, се базира на т.нар. Pi-код, който отчита данни от движението на капиталите на крупните инвеститори.

„За да имаше еврото шанс срещу долара, трябваше от самото начало да се създаде единен пазар на държавни дългове”, казва още финансистът в интервюто си за Die Welt. „Големите инвестиционни компании биха искали да влагат в съкровищни бонове в ЕС, а не в държавни облигации на Германия или Италия поотделно.”, посочва още той.

Сега финансовите институции не могат да придобиват надеждни общоевропейски ценни книжа, тъй като в баланси им влизат гръцки, италиански или испански облигации и ако възникне проблем в една или друга държава, той стига и до банковия сектор, казва още Армстронг. Резултатът е токсична смес от проблеми на отделни държави и банки на ръба на банкрута, гласи мрачното обобщение на финансиста.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ