Анкара намекна, че може да вземе „Южен поток”

Анкара намекна, че може да вземе „Южен поток”

Турция ще обмисли възможността бъдещият газопровод “Южен поток“ да премине през турска територия, ако Москва отправи такова искане. Това обяви турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, цитиран от Ройтерс и БТА.

Съдбата на трасето на газопровода, част от което по първоначални планове трябва да върви през България, стана заложник в отношенията между ЕС и Русия заради анексирането на Крим. Освен това, още отпреди руско-украинската политическа криза ЕК има сериозни възражения срещу проекта с аргумента, че е в нарушение на третия енергиен пакет на ЕС и най-вече с изискването, че производител не може да бъде и доставчик.

Европейските страни през които трябва да преминава „Южен поток” са в усилено търсене на приемливо юридическо решение на казуса. Днес обаче турсият министър на енергетиката добави нова голяма въпросителна като заяви пред журналисти: „Ние сме отворени да оценим всяко искане газопроводът да премине през турска територия. Говори се, че може да има такова искане. Ако има, ние ще го разгледаме". В началото на следващата седмица Танер Йълдъз има среща със  заместник-ръководителя на "Газпром" Александър Медведев в Анкара.

Водещи европейски медии писаха наскоро, че "Южен поток" може да бъде пренасочен през Крим след анексирането му от Русия. От "Газпром" отрекоха подобна възможност.
Отделно, един от партньорите на "Газпром" в проекта, италианската "Ени", излезе с официално комюнике, че бъдещето на "Южен поток" е поставено под въпрос от ескалиращия спор около Украйна.  Въпреки нарастващите неизвестни в отношенията между ЕС и Русия, консорциумът, който управлява проекта "Южен поток", обаче обяви, че ще започне полагането на първите тръби тази есен.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ