Банкер: Без нова помощ от ЕС Гърция излиза от еврозоната

Банкер: Без нова помощ от ЕС Гърция излиза от еврозоната

Банкер: Без нова помощ от ЕС Гърция излиза от еврозоната

Гърция ще трябва да напусне еврозоната без нова помощ от ЕС. Това заяви управителят на Централната банка на Чехия Мирослав Сингер, цитиран от чешки медии.

„Ако няма политическа воля за отпускането на нова крупна сума на Гърция, то не виждам никакво друго решение освен излизането на страната от еврозоната и девалвация на новата гръцка валута”, посочва Сингер.

Според управителя на Централната банка на Чехия дадените до момента кредити само са отлагали взимането на нужните решения и са давали възможност на богатите гърци да изнесат парите си извън страната.

Зингер критикува програмата на МВФ за оказване на помощ на страните с дългови проблеми в еврозоната.

„Гърция взе заеми два пъти, Португалия и Ирландия веднъж. Но програмата проработи единствено в Ирландия”, отбелязва Сингер.

„Трябва да престанем да се преструваме, че повече никога няма да се наложи рекапитализиране на банките. Може да се наложи да се налеят пари и в най-големите банки, които ще понесат загуби заради Гърция”, добавя Сингер.

Коментарът на управителят на чешката централна банка идват на фона на предстоящата инспекцията на Гърция от страна на „тройката на кредиторите” (ЕК, ЕЦБ и МВФ), която ще реши дали да отпусне следващия транш от 5 млрд. евро през март. Кредиторите ще установят дали Атина прилага обещаните мерки за намаляване на разходите и икономически реформи.

„Ще бъдем много строги за прилагането на мерките. Но още отсега сме сигурни, че ще можем да платим през март. Ако набелязаните мерки, обаче се окажат недостатъчни, планираните траншове ще бъдат отложени", заяви в края на миналата седмица говорителят на ЕК. Това почти сигурно ще доведе до фалит на Гърция.

Международните експерти ще инспектират Гърция в средата на януари, за да оценят напредъка на страната и да определят условията на 130-милиардния договор за кредитиране, който предвижда по-нататъшното финансиране на дълговете на Гърция и програма за намаляване на номиналната стойност на дълга на страната, както и рекапитализация на местните банки.

Днес стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с френския президент Никола Саркози. Срещата се провежда на фона на подновените опасния за Гърция и засилващите се страхове за Унгария.

Двамата ще съгласуват позициите си преди следващата среща на ЕС в края на януари, като се очаква фокусът да бъде върху заетостта. Освен това ще бъде обсъдено и предложението на Франция, която иска бързото въвеждане на данък върху финансовите транзакции.

Освен продължаващите опасения за рефинансирането на задлъжнелите страни от еврозоната, според източници от германските правителствени кръгове, този път може да бъдат дискутирани и възможностите за стимулиране на икономическия ръст в зоната на единната европейска валута

На фона на продължаващите проблеми в еврозоната единната европейска валута се срина до 11-годишено дъно спрямо йената. Днес едно евро се продава за 97,45 йени, което е с 1,14 йени по-малко, отколкото вчера.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ