Безработните в света ще нараснат с 3 млн. през 2012 г.

Безработните в света ще нараснат с 3 млн. през 2012 г.

600 млн. нови работни места ще са нужни за следващите 10 години, за да се гарантира устойчив икономически растеж и да се запази социалното единство. Това показва доклад на Международната организация на труда (МОТ), цитиран от БТА. Според данните на МОТ в момента безработните в света са 200 млн. души.

В същото време близо 900 млн. души, предимно в развиващите се страни, макар да имат работа, печелят по-малко от 2 долара на ден, което ги поставя под прага на бедността. „Докладът показва, че кризата с работните места в света се задълбочава и всеки трети (или близо 1,1 млрд. души) е без работа или живее под прага на бедността“, заяви генералният директор на МОТ Хуан Сомавия. МОТ прогнозира, че през 2012 г. броят на безработните в света ще нарасне с 3 млн. души.

Ако темпът на растеж на световната икономика обаче е под 2%, то безработните могат да се увеличат с 4 млн. От друга страна ако страните от Еврозоната успеят бързо да намерят изход от дълговата криза, броят на хората без работа може да намалее с 1 млн. Младите хора, които не са могли да си намерят работа през 2011 г., са наброявали 74,8 млн. души. Това е спад в сравнение със 77,6 милиона година по-рано. Въпреки това техният брой все още е с 4 млн. над докризисното равнище на този показател.

Фактът, че икономиките не генерират достатъчно заетост се отразява в съотношение на заетостта на населението, което преживя най-големият спад  в историята между 2007 и 2010 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ