Британците отново поискаха референдум за излизане от ЕС

Британците отново поискаха референдум за излизане от ЕС

Британците отново поискаха референдум за излизане от ЕС

Dейвид Камерън се сблъска с подновените искания за референдум относно британското бъдеще в Европа, след като Германия и Франция разкриха тържествено идеята за най- радикалната промяна в ЕС на десетилетието, пише „Дейли мейл”.

Британският министър- председател настояваше да е „голям играч” в разговорите за кризата в еврозоната, напук на обвиненията, че Лондон е бил изолиран и изпъден от Берлин и Париж в одобряването на мащабни промени в европейските договори.

Ангела Меркел изиска промени в договора между страните от ЕС. Според Камерън „европейските лидери трябва да убедят пазарите, че те ще защитят валутата с всички средства, които притежават, и ще направят промени, за да подобрят нейната конкурентноспособност”, като допълни, че „нито едно от тези неща не изисква промени в договора за устройството на Европейския съюз”.

През седмицата Ангела Меркел обяви, че ще бъде създаден фискален съюз със строг бюджетен надзор, за да се справят с дълговата криза в еврозоната. За целта германският канцлер ще настоява за промяна на договора на ЕС. Той ще включва 6 държави от Еврозоната - Германия, Франция, Финландия, Холандия, Люксембург и Австрия плюс България и Швеция. Всички тези държави спазват твърда финансова дисциплина и имат ниски дългове и бюджетен дефицит.

Симеон Дянков също обяви, че през последния месец се зародила идеята за създаване на фискален съюз около Германия.

„Ако се създаде такъв съюз – България ще е сред осемте страни в него. Това показва, че ние сме стабилни. При нас няма да има икономически и социални трусове. България е готова и ще бъде една от членките на този фискален съюз“, категоричен бе Дянков.

Британският премиер тържествено съобщи, че „ако се въведе промяна в договора на ЕС, то той ще защитава и изтъква интересите на Великобритания”.

 Но в свои действия, които вбесиха евроскептиците, Камерън даде ясно да се разбере, че пръв приоритет на Великобритания е „да помогне да се реши кризата в еврозоната”.

Това стана повод да бъде поискано ново искане за провеждане на референдум относно съдбата на Великобритания в ЕС

През октомври британският парламент отхвърли предложението за провеждане на референдум относно членството на Великобритания в ЕС. До гласуване дали да бъде свикан референдум се стигна, след като над 100 хил. британци подписаха петиция с искане страната да напусне ЕС. Според британското законодателство, всяка петиция с минимум 100 хил. подписа влиза за обсъждане в парламента и евентуално изготвяне на законопроект по нея.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ