БСК прогнозира големи съкращения в строителния сектор

БСК прогнозира големи съкращения в строителния сектор

БСК прогнозира големи съкращения в строителния сектор

Очакват се големи съкращения в строителния сектор. Това прогнозира пред Нова телевизия председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

По думите му строителството е "било напомпано до един огромен обем", който е бил свързан със спекулативни бизнес интереси.

„Съкращаването на хора е болезнен факт, но в замяна на това например IT секторът има 17% ръст, има глад за работни места и няма квалифицирана работна ръка. Големият проблем е, че ние 24 години не се грижим за образованието и квалификацията на хората“, заяви Данев.

Според него, ситуацията е тежка, а боричканията сред политическите сили създават несигурност. „В страна без политическо спокойствие има политически риск, това води до липса на инвестиции. Има ръст на износа, оттласкваме се от дъното, което е бавно и постепенно, но трябва да се знае, че икономиката не търпи революции. Докато има неприятна безпътица обаче, докато не се преодолеят боричканията навсякъде, рискът няма да намалее“, коментира Данев.

По думите му цената на политическия риск се калкулира в цената на кредита, тоест на ресурс, с който работим.

Вчера БСК представи традиционната си анкета, проведена сред членовете на камарата – „2013 г. през погледа на бизнеса“. Резултатите от нея сочат, че през изтичащата 2013 година са се наблюдавали положителни сигнали за икономиката ни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ