Великобритания въвежда пластмасови банкноти от 2016 г.

Великобритания въвежда пластмасови банкноти от 2016 г.

Великобритания въвежда пластмасови банкноти от 2016 г.

Пластмасови банкноти, които оцеляват в трудни условия като изпирането в пералня машина, ще бъдат въведени във Великобритания от 2016 г. Това обяви Банката на Англия, цитирана от Би Би Си.

През септември нейни представители заявиха, че обмислят преминаването от хартиени банкноти към нов вид пари, направени от полимер. Сега те потвърждават прехода. Това се случва след като финансовата институция проведе проучване в търговски центрове в Обединеното кралство с участието на над 13 000 души. 87% от хората в допитването са заявили, че предпочитат пластмасовите лири. 6% са се противопоставили, а 7% са посочили, че нямат мнение по отношение на тях. 

Сред предимствата на пластмасовите банкноти се включват издръжливостта им и това, че остават по-чисти. Първата такава ще бъде от 5 лири и на нея ще бъде изобразен Уинстън Чърчил. През 2017 г. се очаква да бъде въведена и банкнота от 10 лири с лика на Джейн Остин. Новите пари ще бъдат изработени от тънка, прозрачна, гъвкава филмова лента, направена от полипропилен. Тя ще бъде обвита с мастилено покритие, което ще направи стерлингите подобни на хартиените, но с два и половина пъти по-дълъг живот. В тях ще има прозрачно изображение на Британия и ще са с по-ярки цветове. Размерът им ще бъде 15% по-малък от този на сегашните, но ще бъдат по-големи от еврото. Производството им ще бъде 50% по-скъпо, но от банката посочват, че с тях ще се спестят около 100 млн. лири. 

Пластмасовите банкноти се използват в повече от 20 страни по света, включително в Канада, чиито бивш управител на централната банка Марк Карни сега оглавява Банката на Англия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ