Високите технологии стават държавен приоритет

Високите технологии стават държавен приоритет

Високите технологии стават държавен приоритет

България има потенциал да постигне нов дълъг период на икономически растеж, ако се концентрира в развитието на икономика, базирана на знанието и иновациите. Това заяви днес министър Трайчо Трайков в отчета за едногодишното си управление в областта на икономиката, енергетиката и туризма.

Групата на иновативните сектори създава 25.5% от добавената стойност на всички анализирани сектори и ангажира 23.1% от работната сила. В ЕС съотношението е 46.2% от добавената стойност и 40.7% от заетостта.

За да обърне това съотношение, държавата предприе мерки за стимулиране на иновациите, посочи министърът. Правителството прие като национална цел да се увеличи дела за инвестиции в научно-изследователска и развойна дейност до 2% от БВП до 2020 г., съобщи още Трайков.

Управляваното от него министерство дефинира приоритетните области, които ще осигурят бърз и ефективен растеж на българската икономика. Това са информационните технологии, еко-технологиите и технологиите, свързани със здравето. Те ще залегнат и в схемите за насърчаване на иновациите, подготвяни по ОП "Конкурентоспособност", каза министър Трайков.

 „Подкрепяме и ще подкрепяме инвестициите в перспективни и експортно ориентирани отрасли и услуги с висока добавена стойност. Пример за това са промишлеността и ИТ услугите, които генерират 90% от износа и могат да осигурят дългосрочен икономически растеж”, обеща министърът.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ