В кои компании служителите губят надежда? (2)

В кои компании служителите губят надежда? (2)

В кои компании служителите губят надежда? (2)

Представяме ви продължението на списъка с компании на “Wall Street 24/7”, в които служителите имат основание да са отчаяни и да се страхуват за работата си.

5. Американските пощенски служби

Американските пощенски служби може би са най-застрашената от фалит компания в САЩ. Организацията заяви, че може да загуби почти 10 млр. долара, балансирайки се на ръба на несъстоятелността. Обезщетенията, които ще трябва да изплати на работниците си при несъстоятелност възлизат на 12 млр. долара. Мениджърският отдел е предложил да се затворят хиляди самостоятелни пощенски служби, над 250 сервизни центрове както и да се съкратят приблизително 200 хил. работници. Друго предложение е да се намалят дните за доставки на 5 вместо досегашните 7 в седмицата. Възходът на интернет комуникациите също има много голямо значение за намалялото потребление на пощенските услуги. От компанията обявиха, че ще се борят до край, за да запазят дейността си въпреки затрудненото финансово положение, в което се намират.

6. Nintendo

След като загубиха непреодолимата си преднина в сектора на видео конзолите, продажбите им започнаха да падат все повече и повече за сметка на конкурентите им от Microsoft и Sony. Пазарният дял на Nintendo е намалял от 70% през 2009г. до 57% през 2010г. Възходът на Google и операционната им система Android все повече насърчават издателите на видео игри да работят с тази платформа. В последно време се откроява и друг пряк конкурент в лицето Apple. Набралите неудържима вълна от популярност iPad и iPhone значително завишиха дела си на пазара през последните 3 години.

7. Cisco

Cisco беше една от най-великите технологични компании в света, до неотдавна. Дългогодишният изпълнителен директор Джон Чеймбърс направи поредица от решения за разширяването на компанията отвъд основната й дейност. Много малко от тях обаче постигнаха възвращаемост. Част от планът му беше да разнообрази бизнеса с потребителска електроника, което обаче отслаби силата на цялостната печалба на Cisco. В момента компанията разработва телевизионни декодери, Wi-Fi хардуер за Linksys и продукти за видео комуникация. Чеймбърс обаче е бил принуден да смени курса. Да продаде или да ограничи тези операции, както и да съкрати 6500 работници, за да компенсира загубите причинени от диверсификацията. Длъжността му на изпълнителен директор също е под въпрос, но засега се пази в тайна. Преди година акциите на компанията се търгуваха на цена от 28 долара, докато сега само за 16,5 долара. Причината за това е силната конкуренция на базираните в Китай Huawei Technologies и Juniper.

8. Eastman Kodak

Работата на Kodak като публично дружество може да приключи съвсем скоро. Това ще постави работните места на голяма част от неговите 18 хил. служители в опасност. Анализаторите смятат, че патентите на компанията може би струват много повече от самата нея. MDB Capital Group заяви пред Bloomberg, че оценява правата върху цифровите изображения притежавани от Kodak на 3 млр. долара в продажба. Ако ги продаде това ще означава, че компанията няма да успее да задържи всички свои подразделения. Финансовата позиция на фирмата е отчайваща. До този момент капиталът има възлиза само на 957 млн. долара в сравнение с 1,624 млр. долара в края на второто тримесечие преди година.

Първата част можете да видите тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ