Главният архитект на София: Ще се намери купувач за земята на "Кремиковци"

Главният архитект на София: Ще се намери купувач за земята на Кремиковци

Главният архитект на София: Ще се намери купувач за земята на "Кремиковци"

Постижимо да се намери купувач за терена около “Кремиковци”, смята главният архитект на София Петър Диков.

“Както виждате, “Кремиковци” се закри. А преди две години големи специалисти твърдяха, че това няма как да стане, че ако се закрие “Кремиковци” ще се срути държавата, 100 хил. души ще фалират, не знам си колко души ще фалират, не знам какви катастрофални последици ще има. Да сте чули 100 хил. души да са си загубили работата покрай “Кремиковци”, защото аз не съм чул такова нещо”, коментира Диков пред "Бгнес".

Сега въздухът в София е по-чист, а гледката е по-хубава. “Аз съм на 65 години и почти нямам спомен да съм виждал там планината - винаги като минавах, виждах един пушек и отдолу комини", изтъкна архитектът.

По негово мнение има две възможности да се използва “Кремиковци” – фирма да вземе пешите и през тях да преминат всички „тия железа ръждясали, десетки хиляди тонове", за да се очисти площадката. Претопяването меже да стане и в Перник. Другата възможност е “Кремиковци” да се използва чрез терена от 10 хил. дка с готова инфраструктура. Част от завода може да стане център за нови технологии. 

“Аз категорично ще съм против едно нещо – да се възстанови производството, както беше с агломерация, флотация, доменни пещи и т. н. Да се кара руда от Бразилия, да се разтоварва в Бургас и да се вози 400 км във влак – това само социализмът може да си го позволи, защото цялата държава е зад гърба на тоя комбинат и го държи прав. Както виждате, като го пусна държавата той сам падна”, заяви Диков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ