Големи европейски банки почнаха масови съкращения

Големи европейски банки почнаха масови съкращения

Големи европейски банки почнаха масови съкращения

Най-голямата банка в Дания - „Данске Банк”, съобщи, че ще съкрати 2 хил. души като  част от програмата си за съкращаване на разходите с 2 млрд крони (269 млн. евро), или 10% за следващите три години, предаде „Франс прес“. Втората по големина швейцарска банка Credit Suisse също оповести днес, че готви нови вълна от намаляване на работни места.

Датската банка мотивира негативната мярка с натиска на финансовата криза, новите регулации и високите разходи за финансиране. "За да се подобрят печалбите, се фокусираме върху разходите си. Групата възнамерява да съкрати оперативните разходи с 10% от 2012 до 2014”, се казва в съобщение разпространено от "Данске Банк.

Общите приходи на банката за първите девет месеца на годината са били 31,5 млрд. крони, което е с 11% по- малко от същия период в предходната година.

От своя страна Credit Suisse уточни, че ще съкрати още над 1500 работни места в глобалните си офиси заради по-ниски от очакваното финансови резултати през тертото тримесечие на годината, предаде BBC.

Печалбите на Credit Suisse за този период възлизат на 683 млн. швейцарски франка или 773 млн. долара. Те са с 12% над нивото им в същия период на миналата година, когато бяха 609 млн. франка. За сравнение, приходите на Credit Suisse за миналото тримесечие достигнаха 6,817 милиарда франка срещу 6,284 милиарда година по-рано.

По-рано, през юли, банката обяви, че ще намали работните си места с други 2000 позиции. Credit Suisse отдели 295 млн. франка по американско данъчно разследване и други 183 млн. за разследване в Германия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ