ДКЕВР: Електроразпределителните дружества неправомерно раздуват разходи

ДКЕВР: Електроразпределителните дружества неправомерно раздуват разходи

ДКЕВР: Електроразпределителните дружества неправомерно раздуват разходи

Електроразпределителните дружества неправомерно раздуват разходите си, което се отразява върху цената на тока за потребителите. Това е изводът от одита, направен от Държавната комисията за енергийно и водно регулиране.

Премиерът Бойко Борисов извика в неделя по обяд журналисти, за да чуят председателя на ДКВЕР, който представи резултатите от проверката. 

Само с 2% ще поскъпне токът от 1 юли, ако ДКЕВР намали технологичните разходи на ЕРП-тата, които признава за разходи на електроразпределителните дружества, каза Ангел Семерджиев. Досегашната прогноза на регулатора бе, че ще разреши поскъпване на тока с 5%.

За първи пък се провежда регулаторен одит на електроразпределителните дружества в такъв обем и такава дълбочина, обясни Семерджиев.  Трите оператора са работили според европейските стандарти с малки изключения. Техническото състояние на елмрежите се подобрява през последните години, но за ЧЕЗ се е увеличило времето на авариите. ЧЕЗ не е възстановявало навреме парите за присъединяване на потребители. Има неизпълнение на инвестиционната програма при Е.Он, което се е отразило на качеството на обслужването.

Дружествата са сключвали договори в нарушение с изискванията на лицензията, като са възлагали външни услуги. При ЧЕЗ и Е.ОН почти всички дейности са изнесени от компаниите и са дадени на външни фирми. Чрез клаузите на договорите са създавани условия за непазарно непрекъснато увеличаване на разходите, обясни Семерджиев.

ЧЕЗ е увеличило с 36% разходите за услуги през 2009 г. в сравнение с 2008-а.

Електроразпределителните дружества не приемат намаляването на признатите технологични разходи (загубите) от 18 на 15%, каза председателят на ДКЕВР. Намалението с 3% на разходите ще доведе до 2.5–3% намаление на цените на тока.

Технологичните разходи, които се признават на дружествата, трябва да паднат на европейските нива, наблегна той.

Броят на жалбите в хода на проверката е намалял рязко, което показва, че дружествата трябва да бъдат проверявани по-често, изтъкна Семерджиев.

"За да махна натиска върху регулатора, присъствам на днешната пресконференция. Това, което правим в момента, ще ни донесе много неприятности. Огромни лобистки кръгове ще окажат и оказват огромен натиск. Има публикации в западната преса, изказвания на уважавани от мен посланици, но аз съм си научил урока от Ангела Меркел, че нищо не трябва да се крие от обществото. Толкова струва енергията – толкова са печалбите на дружествата, затова цената не скача с 5, а примерно с 2%. Толкова години са натрупани печалби, именно по такъв начин - с аутсорсване на дейността, са били изнасяни. Сега с възможностите на държавата ще се опитаме да върнем парите - във вид на глоби и на данъци. ДКЕВР така трябва да регулира, че да е справедливо за българските граждани. Искам в България да има ред”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Ще има решения, с които ще се установи начинът на организация на дейността на дружествата. Така всички ще имат ясна представа какви са разходите на дружествата, какви договори се сключват и какъв е ефектът от тях”, обеща Семерджиев.

Части от доклада на ДКЕВР за електроразпределителните дружества, ще бъдат предадени на Националната агенция по приходите и ще бъде ваправена данъчна проверка. Други части ще бъдат дадени на прокуратурата, обясни министър-председателят.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ