Доставките руски газ за Балканите намалели с 30%

Доставките руски газ за Балканите намалели с 30%

Доставките руски газ за Балканите намалели с 30%

Доставките на руски газ в България и съседна Гърция, Турция и Македония са намалели с повече от 30%. Това съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на ръководителя на българската газопроводната мрежа на оператора "Булгартрансгаз" Кирил Темелков. Доставките за страната, както и тези към Гърция, Турция и Македония, са намалели с повече от 30% в момента, твърди Темелков. Той е обяснил още, че България е на път да използва собствените си резерви, за да компенсира намалението в мразовитото време.

Същевременно „Газпром“ заяви, че не е намалявала доставките си и че ще продължи да изпълнява задълженията си към европейските потребители, въпреки повишената консумация, обясни генералният директор на "Газпром експорт" Александър Медведев, цитиран от БНР. В условията на сурова зима руската компания максимално е увеличила обемите природен газ, които експортира не само в Европа, но и в страните от ОНД и по-специално в Беларус и Украйна, каза той.

Медведев добави, че "Газпром" през последната седмица е увеличила близо четири пъти използването на газ от своите подземни хранилища в европейските страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ