До 20 000 лв. глоба за полова дискриминация

До 20 000 лв. глоба за полова дискриминация

До 20 000 лв. глоба за полова дискриминация

До 20 хил. лева може да достигне глобата за работодатели, които дискриминират служителите си по полов признак. Това заяви в интервю за „Дарик“ председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) Ана Страшимирова.

Тя разказа различни случаи, за които комисията е била сезирана. Едни от най-често срещаните оплаквания в КЗД са за недостъпна архитектурна среда за хора с увреждания.

„Имаме оплакване и от жена, която е вземала по-малка заплата от мъж, когото лично е обучавала да я замести при излизането й в майчинство", разказа още Страшимирова.

Петчленен състав на комисията е разгледал и случай, при който жена е подала жалба за дискриминация по признак „пол" и „семейно положение", заради изискването българските граждани да притежават бащино име. Според жалбоподателката това поставя в унизително положение самотните майки и децата с неизвестен баща. Тя е поискала изискването да се отмени, но КЗД отказва с мотив, че не е налице дискриминация в случая.

В момента жалбоподателката обжалва решението на КЗД в Софийския административен съд, който все още не се е произнесъл по казуса.

Ана Страшимирова разкри, че Комисията за защита от дискриминацията вече има и регионални офиси в по-големите градове.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ