Дубай строи сграда ястреб за ЕКСПО 2020

Сградата ястреб. Изображение: Сантяго Калатрава

Дубай ще посрещне Световното изложение през 2020 г. в специално построен панаирен комплекс в Джебел Али, където е и най-голямото пристанище в света. За пръв път сайтът Dezeen публикува информация и снимки на бъдещия панаирен град на площ от 438 хектара. Той е проектиран от архитектурното бюро ХОК и ще е разделен на три части, всяка свързана с основната идея на изложението „Свържи умовете и създай бъдещето“.  

Известният испански архитект Сантяго Калатрава, създател на конструкциите птици в Ню Йорк, Доха и Цюрих, е избран да проектира централната сграда на ЕКСПО 2020 – Павилиона на Обединените Арабски емирства. Тя ще прилича на ястреб в полет и ще бъде в сърцето на  комплекса върху площ от над 15 000 кв. метра, включващи зали за изложби, конферентна зала, зали за почивка, ВИП-салони и пр.

Дубай беше избран за домакин на ЕКСПО 2020 преди три години в конкуренция с Екатеринбург (Русия), Измир (Турция) и Сао Паулу (Бразилия). Като част от подготовката емирството планира да удвои броя на стаите и апартментните хотели до над 160 000.

Изложението ще продължи 6 месеца и се очаква да бъде посетено от над 25 млн. души.

Вижте още изображения от проекта на Сантяго Калатрава:

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ