Емитираме еврооблигации, за да плащаме външен дълг

Емитираме еврооблигации, за да плащаме външен дълг

Емитираме еврооблигации, за да плащаме външен дълг

В момента обмисляме смесена стратегия, при която ще емитираме дълг на вътрешния пазар и за остатъка можем да прибегнем до пазара на еврооблигации. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за „Ройтерс”

Агенцията припомня, че страната ни има едно от най-ниските съотношения на дълг към БВП - 16 %, но предстои да изкупи 816 млн. евро облигации с падеж през януари 2013 г.

„Еврооблигациите могат да бъдат с матуритет 7 години и на стойност между 500 млн. и 1 млрд. евро”, уточнява министър Дянков.

Вътрешният пазар изглежда привлекателен след като тази седмица правителството продаде 7-годишни ДЦК при доходност от 3,9 %, посочва „Ройтерс” и цитира финансовия министър, според когото пенсионните фондове и местните банки разполагат с излишна ликвидност и желаят да я вложат в ДЦК.

В интервюто Симеон Дянков казва още, че целта на правителството е да продаде 10 до 25% дял от държавната енергийна компания БЕХ чрез чужда фондова борса до края на годината, което би могло да донесе „няколко стотин милиона евро". Правителството следва да подобри своята цел за бюджетен дефицит от 1,3 % от БВП тази година, което е важно за избягване на натиска върху паричния съвет (валутния борд), казва министър Дянков и добавя, че прогнозата за икономически растеж от 2,8 % изглежда постижима. Правителството не е притеснено за паричния съвет, тъй като левът е обвързан с германската валута и в случай на промени в еврозоната ще продължи да следва валутата, използвана от Германия, припомня Дянков.

„Има признаци през последните няколко седмици, че Европа се справя по-добре, отколкото бяха най-песимистичните прогнози. Това се отнася и за България", казва финансовият министър. България все още се възстановява от дълбока рецесия, отбелязва изданието, но бележи ръст от около 2,3% миналата година. „Чрез поддържане на строга фискална политика не се наложи да въвеждаме строги мерки на ограничение като съседите ни Гърция и Румъния", допълни Дянков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ