ЕОН се изтегля от Испания и Италия

ЕОН се изтегля от Испания и Италия

Германският енергиен концерн ЕОН възнамерява да продаде подразделенията си в Италия и Испания, в рамките на стратегия за фокусиране на европейския бизнес на компанията на вътрешния пазар в Германия.

Планира се продажба както на електростанции на компанията, работещи на въглища и газ, така и на станции с възобновяеми източници на енергия, съобщава Der Spiegel. В Италия генерираната мощност на електростанциите на компаниите съставлява 6,2 ГВт, а в Испания е около 4,5 ГВт.

Първоначално бизнесът на  EOН в Южна Европа бе прицелен в това да получи преимущество на фона на устойчивото економическо развитие в региона. Но световната финансова криза и последвалата дългова криза не позволиха на компанията да осъществи плановете си, коментира изданието.

Както и много други енергийни компании,  EOН реагира на влошаването на ситуацията със съкращаване на разходите, инвестициите и продажба на активи на обща стойност 18 млрд евро. Освен това компанията измести акцента на бизнес развитие, като се насочи към пазари извън Европа, включително Руция, Турция и Бразилия в очакване на по-високи темпове на растеж, допълва Der Spiegel.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ