Ето как да изкарвате пари от хората посредством ефекта на неяснотата

Ето как да изкарвате пари от хората посредством ефекта на неяснотата

Ето как да изкарвате пари от хората посредством ефекта на неяснотата

Способни ли да се преборите с несигурността? Склонни ли сте да вземате пари от онези хора, които не успяват? Ако отговаряте с „да“ и на двата въпроса, то ви предлагаме една специална игра. Как да изкарвате пари от човешката несигурност посредством ефекта на двусмислеността, пише io9.

Ето я и самата игра. Имам буркан, пълен с 90 топчета. 30 от тях са червени. Останалите са смесица от бели и черни. Можете да избирате между две игри. Чрез първата ще спечелите сто долара, ако хванете червено топче. Втората ви кара да изберете дали „печелившият цвят“ да е черно или бяло. Впоследствие теглите топче и ако се падне този цвят, който сте посочили, получавате 100 долара.

Повечето хора ще изберат играта с червеното топче. Те се чувстват много по-сигурни, когато знаят какъв точно е шансът им за успех. Дори и да им обясните, че и при двете игри шансът за успех е равен, хората пак ще изберат червеното топче. 

Нека да видим защо играта с черните и белите топчета също би могла да бъде печеливша. За тази цел ще я променим съвсем мъничко. Не избирайте печеливш цвят. Директно изтеглете топче. Сега хвърлете ези-тура, за да видите кой е печелившият цвят. Ако току-що сте изтеглили черно топче, шансът за победа е 50 процента. Същото, като при хвърлянето на монета. Ако в ръката си имате бяло топче, шансовете за победа пак са 50 процента. Имайки предвид, че цялостният шанс да изтеглите черно или бяло топче е 2/3, то 50 процента от 2/3 е 1/3. Т.е. получаваме същия шанс за победа, който е и при червеното топче. 

Защо това е важно? Тъй като някои хора не обичат несигурността, те ще са по-склонни да платят, за да играят на една по-сигурна игра. Съответно вие можете да таксувате онези, които предпочитат да пробват шанса си с червеното топче. 

Четете още любопитни новини в Obekti.bg

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред