Запазват цените на парното до края на годината

Запазват цените на парното до края на годината

Запазват цените на парното до края на годината

Цените на парното, топлата вода и на природния газ най-вероятно ще останат непроменени през последното тримесечие на годината. Това стана ясно по време на обществено обсъждане по темата в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Окончателното решение за цените ще бъде взето на закрито заседание на 27-и септември. Изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов прогнозира запазване цената на природния газ и през първото тримесечие на следващата година, в случай, че няма резки промени на цените на алтернативните горива и на курса на долара спрямо еврото, предаде БНР.

Задълженията на топлофикационните дружества в страната към „Булгаргаз” в момента възлизат в размер на около 125 млн. лева, като това е една динамична цифра, коментира Гогов .

Задълженията на „Топлофикация – София” са в размер на около 56 млн. лева, като през летните месеци дългът на топлинното дружество на столичани не се е променил. Гогов отбеляза, че доставчикът е изпратил на топлофикациите призив за доброволно плащане, като ако те не я изпълнят – „Булгаргаз” ще пристъпи към съдебно решение на проблема.

„Всички тези задължения затрудняват нашата дейност, тъй като предстоят да излязат фактури от „Газпром” за предстоящия зимен период, които ще бъдат по-високи предвид увеличаването на обема на закупувания газ”, отбеляза още директорът на „Булгаргаз” и подчерта, че на доставчика му трябва оборотен капитал, предаде „Фокус'.

По думите на Димитър Гогов – дружеството отчита малък негативен резултат по отношение на събираемостта на вземанията, като той се дължи на увеличените задължения от страна основно на топлофикационните дружества на Плевен, Бургас, Враца и частично София. По отношение на състоянието на „Булгаргаз”.

Гогов обясни, че финансовите показатели на доставчика показват, че към полугодието доставчикът е на положителен резултат от около 2,5 млн. лева. „Не казвам печалба, тъй като имаме да покриваме загуби от минали години”, коментира Димитър Гогов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ