Заплатите растат, наетите лица намаляват

Заплатите растат, наетите лица намаляват

Заплатите растат, наетите лица намаляват

През четвъртото тримесечие на 2011 г. средната месечна работна заплата се увеличава спрямо третото тримесечие на 2011 г. с 4,9% до 727 лв. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Средната месечна работна заплата за октомври е 706 лв., за ноември - 723 лв., и за декември 2011 г. - 752 лв.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, са: „Образование”- с 13,4%, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с 8%, и „Държавно управление” - със 7,3%.

През четвъртото тримесечие на 2011 г. средната месечна работна заплата нараства с 8,7% спрямо четвъртото тримесечие на 2010 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 23,5%, и „Професионални дейности и научни изследвания” - с 21,9%.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през четвъртото тримесечие на 2011 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в следните икономически дейности:

  • „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 1 616 лева;
  • „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 544 лева;
  • „Финансови и застрахователни дейности” - 1 428 лева.
  • Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности:
  • „Административни и спомагателни дейности” - 451 лева;
  • „Хотелиерство и ресторантьорство” - 461 лева;
  • „Други дейности” - 504 лева.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2010 г. средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2011 г. в обществения сектор нараства с 4,2%, а в частния сектор – с 10,5%.

По предварителни данни на НСИ наетите лица потрудово и служебно правоотношение към края на декември 2011 г. намаляват с 56,4 хил., или с 2,6% спрямо края на септември 2011 г., като достигат 2,13 млн.. Спрямо края на третото тримесечие на 2011 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство” - със 17,4%, „Селско, горско и рибно стопанство” - с 14%, и „Строителство” - с 5%. Увеличението на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е най-голямо в дейност „Административни и спомагателни дейности” - с 2,4%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 22,7 и 18,1%.

В края на декември 2011 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 15,4 хил., или с 0,7% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като най- голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Преработваща промишленост“ - с 18,9 хил., „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - с 11,7 хил. и „Строителство“ - с 8,9 хил. В процентно изражение намалението е най-голямо в икономическите дейности „Строителство“ - с 6,7%, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с 5,7%, и „Преработваща промишленост” - с 3,8%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка