Икономисти: Гърция се нуждае от по-голямо опрощаване на дълга

Икономисти: Гърция се нуждае от по-голямо опрощаване на дълга

Икономисти: Гърция се нуждае от по-голямо опрощаване на дълга

Все повече икономисти алармират, че планираното опрощаване на част от гръцкия дълг може да се окаже недостатъчно. Вместо 50% може да се наложи частните инвеститори да опростят до 75% от гръцкия дълг, убедени са водещи световни финансови анализатори.

Икономическото състояние на Гърция видимо се влошава. Притежателите на гръцки държавни облигации ще трябва да приемат по-големи загуби. По време на срещата на ЕС на 27 октомври 2011 г. бе решено да бъдат опростени 50% от гръцкия дълг. около 100 млрд. евро. Така, до към 2020 г. съотношението дълг към БВП в гръцката икономика би трябвало да намалее до 120% от сегашните 160%. На срещата бе решено още, че банките, които изпитат затруднение с поемането на 50% загуба от гръцкия дълг, ще бъдат рекапитализирани с общо 106 млрд. евро.

Този процент обаче няма да се окаже достатъчен. В момента се водят преговори за около 65%-75%, пише „Ди велт”. От месеци правителството в Атина обсъжда с частните притежатели на дълга условията за неговото опрощаване. Очаква се решението да бъде представено през следващите седмици.

Предполага се, че веднага след него ще бъде опростен половината от дълга на Гърция. Водещите икономисти предупредиха, че голямото съкращаване на дълга ще облекчи гръцкия дългов товар, но няма да реши фундаменталните проблеми на икономиката.

В края на миналата година и МВФ предупреди, че опрощаването на 50% от дълга на страната може да се окаже недостатъчно за разрешаването на дълговите й проблеми, заради влошаването на перспективите за развитието на икономиката й.

„За постигане на устойчив ръст Гърция ще се нуждае от още по-голямо опрощаване на дълга или от допълнителни кредити от европейските власти”, бе позицията на МВФ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ