Икономисти: Не очаквайте нищо по-добро през 2014 г.

Икономисти: Не очаквайте нищо по-добро през 2014 г.

Икономисти: Не очаквайте нищо по-добро през 2014 г.

Преките чуждестранни инвестиции в България са намалели два пъти за последната година. Данните са на база 9-месечието и са анализирани от икономистите на БАН.

Според проф. Гарабед Минасян годината е безнадеждно загубена за българската икономика, а домакинствата не трябва да очакват нещо по-добро и догодина, предаде БНР.

„Износът олицетворява визовия принос на брутния вътрешен продукт, който тази година вероятно статистиката ще отчете някъде на около половин процент. Един такъв ръст за нашата икономика е много повече лоша новина, отколкото добра новина, защото добрите новини за нашата икономика по отношение на брутния вътрешен продукт трябва да бъдат за темпове на ръст примерно от 3 процента нагоре. Имам предвид изоставането, което имаме спрямо Европейския съюз“, смята Минасян.

Ясно изразената тенденция на дефлация също не трябва да успокоява, предупреждават икономистите.

„При този хаос, който наблюдаваме в страната, и абсолютно неадекватни действия както по отношение на избора на възлови позиции и места просто заради партийното назначение и забавянето на приемането на възлови закони, и много повече от изкривяване при приемането на възлови закони, всичко това стои в основата на лошото икономическо развитие. Въобще Световната банка в това отношение е категорична - ако няма спокойствие, ако има силно социално напрежение, първата работа на инвеститорите е да избягат“, допълни Минасян.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ