Икономисти: Токът ще поскъпне с до 40% през следващите 3-4 години

Икономисти: Токът ще поскъпне с до 40% през следващите 3-4 години

Икономисти: Токът ще поскъпне с до 40% през следващите 3-4 години

Всички прогнози в енергетиката са за поскъпване на тока за бита с между 30 до 40% в следващите три до четири години". Това заяви пред Нова телевизия Емил Хърсев.

Тезата му подкрепи и икономистът Владимир Каролев. Според него може и да се случи обещаното поевтиняване на тока с още 5 на сто, но после ще има по-голямо поскъпване.

Според Каролев проблемът с голямото покачване в цената на тока, с около 13-16% през миналата година, се корени в това, че в предишните три години цената на електроенергията не се е увеличавала.

„Ако кабинетът на ГЕРБ беше позволил на ЕРП-тата поне с инфлацията да увеличават годишните си цени, нямаше да има никакъв проблем. В икономиката, когато една цена се задържа, а междувременно се трупа инфлационен натиск, то цената рано или късно трябва да стигне до равновесно ниво”, обясни Владимир Каролев.

„Опозицията е в ролята на боксова круша и реагира малко истерично на случващото се в пленарната зала”, каза в същото предаване икономистът Красен Станчев.

Според него през стоте дни на правителството на Орешарски не се вижда какви са дългосрочните ефекти от някои негови идеи.

„Не се вижда какво би се случило, ако се въведе семейното подоходно облагане, покасовото плащане на ДДС, ако започнат да се фиксират цените на арендата. Най-интересното, което се вижда в момента, е че се поставя въпросителна върху България. Тези въпросителни ще окажат негативно влияние върху чуждестранните инвестиции”, допълни Станчев.

Според Хърсев колкото по-универсално е подоходното облагане, толкова по-добре. „Има правилна визия какво да се прави в икономиката. Няма прекомерни обещания. Предизборните обещания са нещо, което е по-скоро желание”, каза Хърсев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ