Икономическият растеж става водещ фактор за фондовите пазари

Икономическият растеж става водещ фактор за фондовите пазари

Фондовите пазари по света показаха отново зависимостта си към монетарните стимули и реагираха негативно дори на добрите икономически новини, които дойдоха от развитите страни през миналата седмица. Това коментира Цветослав Цачев от ИП "Елана Трейдинг".

Спадът на индексите в Европа се дължеше на подобрението на бизнесклимата в САЩ, довел до очаквания за оттегляне на покупките на правителствени облигации от Федералния резерв.

Основните борси в Европа загубиха между 3% и 5% от стойността си за седмица, докато щатските индекси успяха да компенсират спада си в петък след анонса за намалението на безработицата отвъд Океана до четири годишно дъно и приключиха почти без промяна. Щатският пазар беше и под влиянието на отминалия Ден на благодарността, след който понякога има осезаеми разпродажби на акции. Те не се случиха и това трябва да се тълкува позитивно като знак за добро представяне до края на годината. Инвеститорите в акции започват да променят отношението си към новините и евентуалната промяна в монетарната политика. Това пролича на щатския пазар, но и при търговията с валути, защото еврото поскъпна при преоценката на рисковете за отнемане на стимулите в САЩ. Европейската централна банка засега запазва монетарната си политика без промяна, което се дължи на бавното възстановяване в региона.

Индексите в Европа паднаха веднага след заседанието на ЕЦБ, но сравнително слабо и също показаха, че растежът е водещ за представянето на акциите. През следващите няколко дни ще излязат още важни икономически новини. Реакцията на пазара към тях ще потвърди или опровергае тези наблюдения, но най-вероятно инвеститорите ще гледат оптимистично към растежа и акциите ще вървят нагоре преди празниците.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ