Инспектори проверяват „родно производство” ли са зеленчуците

Инспектори проверяват „родно производство” ли са зеленчуците

Инспектори проверяват „родно производство” ли са зеленчуците

Проверки на агенцията по храните за качеството и произхода на зеленчуците на пазара следят дали доматите и краставиците, представяни като „родно производство”, са действително такова, съобщава bTV. 

Следи се за нарушения, при които липсват документи за произхода на зеленчуците. От производителите се иска да докажат къде са произвели репичките, марулите, които продават на сергиите. Наличната продукция, която няма как да се удостовери откъде е, дали е безопасна за потребителите, трябва да бъде поставена под възбрана, обяснява д-р Силвия Каменова от Българска агенция по безопасност на храните.

Повечето зеленчуци на пазара са представени като „родно производство”, но не всички са такива. Едно от основните изисквания за търговците е на етикета освен вида и цената, да е изписан и произходът на стоката. Това е и най-често срещаното нарушение.

Всички зеленчуци, на които не може да се докаже произходът, ще бъдат спрени от продажба. Глобата за нередовните търговци стига до 10 000 лева. Проверките ще продължат до края на другата седмица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ