Интернет от Космоса – новият голям проект на Елън Мъск

Интернет от Космоса – новият голям проект на Елън Мъск

Интернет от Космоса – новият голям проект на Елън Мъск

Известният американски предприемач Елън Мъск, основал компанията за производство на електромобили Tesla и космическата корпорация SpaceX, работи по нов, амбициозен проект, съобщава The Wall Street Journal.. Бизнесменът планира да изстреля в околоземна орбита около 700 телекомуникационни спътници, които да осигуряват достъп до интернет по целия свят.

Мъск планира да реализира проекта си съвместно с бившия топ мениджър от Гугъл Грег Уайлър, който има голям опит в работата с телекомуникационни спътници. Компанията на Уайлър - WorldVu Satellites притежава права за голям блок радиочестоти.

Партньорите смятат да изпратят в космоса апарати с тегло не повече от 113 кг, което е два пъти по-малко от теглото на най-малките телекомуникационни спътници, които в момента са в орбита. Освет това се очаква апаратите на Мъск и Уайлър да са много по-евтини от настоящите аналози – стойността им няма да превишава $1 млн. Спътниците ще бъдат изведени в орбита с ракети на компанията SpaceX Falcon 9.

Мъск и Уайлър възнамеряват да построят специален завод за изграждането на апаратите във Флорида или Колорадо. Ако проектът им се увенчае с успех, спътниковата им група ще е десет пъти по-голяма от най-големия към момента в света оператор на спътникови телефонни връзки – американската компания Iridium Comminications.

Инвестициите в проекта, по предварителни разчети са около $1 млрд., като Мъск и Уайлър са готови да привлекат за осъществяването му и някои водещи технологични корпорации, пише още The Wall Street Journal.

С плановете си за доставяне на интернет връзка чрез спътници Мъск ще влезе в пряка конкуренция с Google и Facebook, които вече работят по проекти за доставка на интернет до отдалечени ъгълчета на земята с помощта на дронове и въздушни балони.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ