Какво означава добър ресторант?

Какво означава добър ресторант?

Един от най-задаваните ми въпроси от хора, които не са запознати с готвенето и храната са „Кое е любимото ти ястие”? или „Кое е най-доброто ястие, което някога си ял?”. Проблемът е, че тези въпроси се задават по грешен начин. Не можеш да имаш най-любимо ястие – то зависи от настроението, сезона, мястото, на което се намираш, атмосферата, компанията и стотици други неща. Същото се отнася и за питиетата.

Едно Бордо от 1982 може да се окаже фантастичен избор в подходящия момент, но аз все пак бих предпочел бутилка студена минерална вода след ден, прекаран в пустинята. Сервирането на висококачествен коняк със сутрешното кафе може да е ужасно. Но след хубава вечеря това е добър избор. Същото се отнася до храната и нещата, които искаш да ядеш.

Идеята да ям паста в ресторант в небостъргач в Токио не ме вдъхновява, независимо колко добре е приготвена. Същото ястие, сервирано в село в Тоскана може да ме покори.

Яденето върви ръка за ръка с навиците и традициите, а и с това как сте възпитани. Дори и да обичате морски дарове, ще ги ядете ли на Великден, когато всички похапват превъзходно печено агнешко?

Когато става въпрос за ядене и пиене няма как да избегнем чувствата и емоциите, те винаги са близо до нас.

И така, какво е добър ресторант? Ако трябва да опростим отговора, ще употребим следните думи – атмосфера, храна, обслужване. Бих ги подредил и описал по следния начин: под атмосфера имам предвид не само как изглежда ресторанта, но и кой ви придружава, какви други хора ви заобикалят, какво е вашето настроение и как ви кара да се чувствате това място.

За яденето не казвам, че всеки път доброто ястие е приготвено с най-качествените и изключителни продукти. Не можете да искате от малък ресторант да има 20 главни готвача в кухнята или живи омари . Ясно е, че най-добрите ресторанти в света нормално имат повече персонал от гостите. Един добър ресторант може също така да бъде семпъл, но храната задължително трябва да е на ниво.  Приготви храната с любов, за да бъдеш обичан.

Под обслужване имам предвид, че сервитьорът и сервитьорката са лицето на ресторанта. Никога не получаваш втори шанс, за да направиш първо впечатление. Ако получите превъзходно ястие, но поднесено по лош начин, ще запомните сервитьора, а не готвача. Но ако храната е хубава, но поднесена на най-шармантното място, ще запомните мястото.

Добрият ресторант е място, където се управляват и контролират тези три фактора. Ако загубите контрола над някой от тях, ресторантът просто се превръща в средно статистически. Ако се работи само в една посока , мястото е лошо. Ако не контролирате нито един, най-добре ще бъде да изключите котлона.

И запомнете, че трите най-важни подправки са любовта, страстта и знанието.

Йохан Карлсон, списание „Мениджър

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ