Как Зукърбърг внезапно обедня

Как Зукърбърг внезапно обедня

Как Зукърбърг внезапно обедня

Доскоро само споменаването на името му предизвикваше фурор на Уолстрийт - създателят на Facebook Марк Зукърбърг бе новият супер-герой. Днес, уви, е принуден да се бори с огромни загуби на борсата, коментира "Дойче веле".

Едно гениално изобретение не е непременно предпоставка за гениален продукт. Това показва опитът на създателя на Facebook Марк Зукърбърг. От средата на май тази година неговата компания е на борсата, но резултатите от амбициозната стъпка остават далеч от очакваните. Причините са много, а следствието между другото е, че доверието на потребителите към социалната платформа може сериозно да се разклати.

Рекламата - нож с две остриета

Големите проблеми на Зукърбърг започват с излизането му борсата. В първия ден от борсовата търговия компанията му струва повече от 100 милиарда долара, а днес е загубила над 1/3 от стойността си. Част от причините за този драстичен спад в цените на акциите са в прекомерно завишената стойност на ценните книжа в началото на борсовия период. Загубите пък се обясняват с раздадените на служителите на компанията възнаграждения под формата на лични акции и средства за съпътстващите ги данъци. Фирмата на 28-годишния мултимилиардер е изправена пред още един сериозен проблем: тя не съумява да превърне в пари огромната популярност на социалната мрежа сред клиентите.

Простата истина е, че гениалният Зукърбърг изобщо не се оказа добър мениджър. От самото начало той реши да върви по пътя, избран преди него от всички останали интернет корпорации - пътя на рекламата. Нещо повече, Зукърбърг заложи на рекламата всичко. Което не бе нито креативно, нито смело решение. Да се разчита изцяло на рекламата, без да се търсят нови източници на приходи, е направо опасно начинание - защото големите рекламни компании могат за броени дни да напуснат панически кораба, както и се случва в момента. С напредването на мобилните технологии броят на клиентите, достигани от рекламните материали, постоянно намалява. Малките екрани на телефоните предоставят и малка площ за реклами, а това оказва сериозно влияние върху приходите от реклама.

Сценарий на ужаса?

Ако иска да генерира нови печалби, Зукърбърг ще трябва да прибегне до личните данни на 955-те милиона потребители на Facebook, които те споделят напълно доброволно: при регистрацията се изисква посочването не само на задължителните възраст и пол, а и на политическите убеждения и лични пристрастия. Да не говорим за това, че всеки втори потребител на Facebook влиза в мрежата чрез мобилния си телефон, което автоматично издава местоположението му в момента.

С такова изобилие от информация не разполага дори и най-секретната служба в света, което същевременно ни кара да настръхнем какво би могло да се случи с тази информация. Въпросът е дали ако борсовите проблеми на Зукърбърг се задълбочат, той би използвал нашите лични данни, за да прави от тях пари?

Очевидно това, което върши работа на борсата, може да се окаже проблем за защитата на личните данни. Харесваното от инвеститорите може да се превърне в ужас за потребителите. И най-големият компютърен гений не би могъл да разреши противоречието, присъщо на всеки един бизнес, базиращ се на събирането на много ценни, но също така и много чувствителни лични данни. Зукърбърг разполага с огромна власт. Но не чак толкова голяма, колкото властта на акционерите и всички потребители на социалната мрежа Facebook.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Борисов сред среща с Асен Василев: Въглищните централи ще работят до 2038 г.
Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от 1 октомври
Германската инфлация падна до нива, виждани за последно преди войната в Украйна
Миньори и енергетици блокираха пътища на няколко места в страната 
Китай продава толкова много на Русия, че контейнерите вече се трупат
100 книги, които всеки трябва да прочете в живота си
Денков: Правителството ще приеме плановете за справедлив преход в енергетиката въпреки протестите
След срещата в парламента: ДДС-то за ресторантьорите остава 9%, бонус - донос отпада
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян