Как ще става осигуряването за втора пенсия - ясно през януари

Как ще става осигуряването за втора пенсия - ясно през януари

Как ще става осигуряването за втора пенсия - ясно през януари

„Месец януари е напълно достатъчен срок да се вземе решение по спорната поправка за пенсиите”. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

В петък парламентът гласува на първо четене поправка, според която трябва гражданите трябва да решат дали да решат къде да се осигуряват за втора пенсия – дали в частните пенсионни фондове или в НОИ.  Припомняме, че гласуваната в петък поправка предвижда новопостъпилите на пазара на труда да имат една година, за да решат къде да се осигуряват за втора пенсия, а ако не го сторят, вноските им автоматично минават в НОИ.

Томислав Дончев коментира, че предложението е събрало критики в три посоки - начина, по който е взето – бързо, второ - лимитирания срок ограничава правата и трето – реверсивността (прехвърляйки се от фонд във НОИ, дали имате право да направите обратното).

„Упрекът, е че решението е взето прекалено бързо – само за една седмица, е основателен, но не съвсем. Разработвайки предизборната програма, подобно решение беше дискутирано. Но когато говорим за промяна, тя може да касае реверсивността”, добави Томислав Дончев и подчерта, че най-важното е, че всяко лице ще има възможност да избира.

„Решението действително е взето бързо. Не на висотата на тези стандарти, които обикновено изповядваме. Предвид ситуацията, ако се бяхме отдали на 4-месечна дискусия, сега щеше да е трудно или почти невъзможно каквото и да било решение да се вземе. Тук темата се оказа нервозна, имаше емоционални реакции от различни гледни точки, дори и опити за натиск”, обясни още Томислав Дончев, но отказа да коментира какъв точно е бил натискът.

По думите му има уговорка следващите седмици да тече разговор по отношение на двете критики – да има промяна за по-дълъг срок лицето да избира, както и за реверсивността.

"Участието на Реформаторския блок в управлението на страната е важно точно в такива моменти.  Сега ще стане ясно има ли нещо скрито, или ще бъде коригирано това действие на ГЕРБ и ДПС, ще бъде обсъдено с нас и ще бъде дадено време да се намери правилното решение", коментира пред Нова тв Гроздан Караджов от Реформаторския блок.

На въпрос има ли съмнение за задкулисие той отговори, че това ще стане ясно благодарение на Реформаторския блок, тъй като блокът ще продължи натиска над ГЕРБ. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ