Китайските авиокомпании отказват да плащат европейски данък

Китайските авиокомпании отказват да плащат европейски данък

Китайските авиокомпании отказват да плащат европейски данък

Най-големите авиокомпании в Китай няма да плащат новия европейски данък, насочен към намаляване на въглеродните емисии. Това заяви техният търговски съюз, цитиран от BBC.

На 1 януари ЕС въведе данък върху авиокомпаниите по схема за търговия с емисии (ETS), който предвижда такса за полети, на базата на въглеродните емисии. Данъкът беше критикуван от Китай, Индия, САЩ и Канада.

Чай Хайбо от Китайската асоциация за въздушен транспорт заяви, че неговите членове няма да си сътрудничи с ETS. Китайската асоциация за въздушен транспорт (CATA) представлява множество компании, включително и Air China, China Southern Airlines и Hainan Airlines. Aвикомпаниите, които не плащат новия данък на ЕС могат да бъдат глобени и дори да им бъде забранено да летят в региона.

Миналата година се твърдеше, че планът може да струва на китайските авиокомпании 95 млн. евро допълнителни годишни разходи. Китай предупреди, че може да приложи наказателни мерки срещу таксата. САЩ също се опълчиха срещу налога, като заявиха, че тя ще се отрази на американските превозвачи тежко.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ