Кога ще се появи бързият влак на бъдещето

Кога ще се появи бързият влак на бъдещето

Кога ще се появи бързият влак на бъдещето

Американски стартъп разработва влак с много висока скорост, наречен „Hyperloop“ и роден от въображението на милиардера Илон Мъск. Неговият специален интерес включва всичко, свързано с технологиите на бъдещето – от електромобилите Тесла, през ракетата носител SpaceX, до идеята за капсули за пътуване, движещи се на въздушни възглавници в тръба с ниско налягане.

Проектът за свръхбърз влак, смятан от скептиците за чиста научна фантастика, предвижда разстояние от около 600 км, колкото е от Лос Анджелис до Сан Франциско, да се изминава за 30 минути.

Авторите обявиха фонд за набиране на средства и вече са привлекли първи сериозни инвеститори, съобщават информационните агенции.

Стартъпът, базиран в Лос Анджелис съобщи, че това се случва в навечерието на презентация, която ще покаже влака на бъдещето и скоростта, която е успял да постигне досега при изпитанията в пустинята близо до Лас Вегас.

Френската държавна жп компания SNCF, един от основните идеолози на високоскоростното придвижване в Европа, съобщи, че е част от набирането на фонд от 80 млн. долара заедно с още 9 инвеститори за проекта.

Сред другите инвеститори има фондове за високо рискови капитали, но е и GE Ventures – инвестиционният филиал на американския конгломерат General Electric.

Паралелно с това екипът на Hyperloop One обяви във вторник партньоства с германската Deutsche Bahn Engineering and Consulting, френската Systra (дъщерна компания на SNCF и другата френска транспортна компания RATP), както и швейцарската група Amberg, експерт в областта на транспортната инфраструктура и строителството на тунели.

„Мисля, че това ще промени човешкото поведение и ще направи за физическия свят това, което направи интернет във виртуалния свят“, коментира Андрю Лю, вицепрезидент на един от новите партньори – компанията за инфраструктурни решения AECOM. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ