Компютър за $ 25 излиза на пазара през януари

Компютър за $ 25 излиза на пазара през януари

Компютър за $ 25 излиза на пазара през януари

Дългоочакваният домашен компютър Raspberry Pi е на път да влезе в производство, предава BBC. Компютърът, който ще струва 25 долара е създаден с надеждата, че ще вдъхнови ново поколение технологични деца-факири. Pi използва ARM чип, подобен на този на мобилните телефони и е предназначен да работи с версия на операционната система Linux с отворен код. Тест версиите на готовите устройства в момента се проверяват и ако всичко е наред производството ще започне през януари, когато първите броики ще бъдат достъпни за поръчки.

Идеята за Raspberry Pi е на ветерана във видео игрите Дейвид Брейбън, който търсел начин да вдъхнови младите хора да започнат кариера в областта на технологиите. Брейбън е започнал кариерата си в областта на игрите, благодарение на BBC Micro, на която той и приятелят му от училище Иън Бел, създават пионерската компютърна игра Elite. Raspberry Pi се развива в Кембриджшир, а компанията обяви в своя блог на 23 декември, че вече разполага с първите готови платки.

Готовото устройство ще се продава в две конфигурации. Модел А за 25 долара и Модел B за 35 долара. Ако тестовете се окажат успешни първата партида от 10 компютъра ще бъдат продадени на търг на най-високата цена. Raspberry Pi първоначално имаше за цел да завърши проекта си до края на 2011. 

Въпреки това, се очаква, че хората да могат да правят поръчки за устройството в началото на януари.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ