МВФ начерта мрачна прогноза за Испания и Италия

МВФ начерта мрачна прогноза за Испания и Италия

Международният валутен фонд (МВФ) начерта мрачна прогноза за Испания и Италия. Според МВФ икономиките на тези две страни ще изпаднат в рецесия през тази и следващата година.

Очакванията за испанската икономика са да се свие с 1,7% през тази година и с 0,3% през 2013 г. През миналия септември фондът намали прогнозата си за икономически ръст на Испания през 2012 г. от 1,6% до 1,1%.

За Италия очакванията са още по-лоши – през 2012 г. БВП на страната ще намалее с 2,2%, а през следващата с 0,6%. При предишните прогнози фондът прогнозира италианската икономика да нарасне през 2012 г. с 2,5%.

Като цяло МВФ очаква тежка година в световен мащаб, намалявайки прогнозите си за световната икономика през настоящата година от 4 на 3,3%.

Фондът очаква еврозоната да бъде в рецесия през тази година. Прогнозата на фонда през септември беше за ръст от 1,6%, а сега е коригирана на рецесия от 0,5%. Догодина се очаква символичен ръст от 0,8%.

„Еврозоната остава най-болното звено от световната икономика. Групата с единна валута е основната причина" за влошаване на перспективите пред световната икономика и за засилване на рисковете преде нея. Глобалното възстановяване е застрашено от растящото напрежение в еврозоната" коментират от МВФ.

Основен проблем за справяне с проблемите в зоната използваща единна европейска валута от фонда посочват кризата с държавните дългове, ограниченото кредитиране от банките към реалната икономика и въздействието на бюджетните съкращения в много от държавите членки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ